Voorkom vechtscheiding na de feestdagen: “Wees goed geïnformeerd, dan kun je veel leed voor zijn”

6 december 2023 11:35
Bron: Freepik

De decembermaand is ieder jaar een tijd waarin gezelligheid, samenzijn en liefde centraal staan. Ook voor koppels die er samen niet meer uit komen, en twijfelen over het voorzetten van hun huwelijk. Met de kerstboom vaak nog in huis, besluiten veel stellen om in januari uit elkaar te gaan. En dit gaat niet altijd zonder problemen. Maartje van Diepen, als echtscheidingsmediator actief in de gemeente Drechterland, vertelt hoe je een vechtscheiding kunt voorkomen.

Volgens Van Diepen ligt het niet altijd aan de mensen zelf, maar aan de manier waarop ze uit elkaar gaan. “Het proces van de scheiding kan vaak veel beter verlopen, met minder gedoe voor iedereen.” Zo is een advocaat inschakelen volgens haar niet altijd de beste oplossing. “Zeker als er kinderen in het spel zijn, waarbij je op papier moet zetten waarom jij een betere ouder bent dan de ander”, stelt de geregistreerd echtscheidingsmediator.

Een rechterlijk besluit draagt ook niet bij aan een harmonieus contact. “Een van de partners voelt zich dan een winnaar en de ander een verliezer”, aldus Van Diepen. “Er hoeft dan maar het minste te gebeuren, een verhuizing of andere baan, en je staat weer voor de rechter. Want dan denkt degene die zich een verliezer voelt, misschien krijg ik dit keer wel mijn zin.”

Van het kastje naar de muur

Volgens Van Diepen wordt er vaak ook onvoldoende tijd genomen om afspraken te overdenken. “Een ouderschapsplan blijkt dan in de praktijk bijvoorbeeld helemaal niet te werken.” Ze pleit voor betere informatievoorziening. “Vaak lopen mensen van het kastje naar de muur en belanden ze onbedoeld in een flinke strijd.”

Bij een aantal gemeenten – waaronder Hoorn, Drechterland en Medemblik – is de informatieverstrekking op orde ziet Van Diepen, die naast mediator ook fractielid is in de gemeente Drechterland. “Daar is bekend dat een geregistreerd echtscheidingsmediator ook alle documenten mag opstellen, bijvoorbeeld over de alimentatie, waardoor je niet nog naar allerlei andere instanties hoeft.” Net als een advocaat kan een geregistreerd echtscheidingsmediator ook pro deo opereren.

Uitzending – 7 oktober 2023

Hoe een vechtscheiding te voorkomen? "Door goed geïnformeerd te worden kun je veel leed voor zijn." Beluister het gehele interview met geregistreerd echtscheidingsmediator Maartje van Diepen.

Hoe een vechtscheiding te voorkomen? "Door goed geïnformeerd te worden kun je veel leed voor zijn."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405