Voorlezers gezocht voor project ‘Samenvoorlezen’ van vrijwilligerspunt West-Friesland

6 februari 2022 18:14

Het lijkt zo vanzelfsprekend; voor het slapengaan nog even een paar bladzijden voorlezen aan je kind. Maar wat als je als ouder zelf de Nederlandse taal niet goed beheerst of zelf moeite hebt met lezen?

Het project ‘Samenvoorlezen’ is er voor kinderen vanaf 2 tot 12 jaar die taal- of leesondersteuning kunnen gebruiken en is een initiatief van vrijwilligerspunt West-Friesland. “Je voornamelijk denken aan kinderen die de Nederlandse taal niet spreken”, vertelt Anouschka Timm van vrijwilligerspunt West-Friesland in de uitzending bij WEEFF Radio.

Timm laat weten dat voorlezen erg belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Het heeft volgens haar een positief effect op de woordenschat en spelling en kinderen leren teksten beter te begrijpen. Als de ouders/verzorgers dit niet kunnen, dan kan er vanuit het vrijwilligerspunt een voorlezer langskomen. “Een vrijwilliger gaat als voorlezer, gedurende 20 weken, langs bij een gezin om gemiddeld één uur per week voor te lezen “, legt Timm uit.

Vrijwilligers nodig

Momenteel draait het project in zeven gemeentes en in al deze gemeentes zijn er vrijwilligers nodig die de kinderen met een taalachterstand willen helpen.

“Je krijgt echt een band, zowel met het kind als het gezin”

Anouschka Timm van vrijwilligerspunt West-Friesland

Timm laat weten dat je als vrijwilliger zelf het voorlees-uurtje kan inplannen met het gezin. “Het is ook mogelijk dat je, voordat je begint, een training over interactief voorlezen krijgt”. Daarna krijg je de vrijheid om het uurtje zelf vorm te geven. “Je kan ook samen een bezoek aan de bibliotheek brengen, om boekjes uit te zoeken”. Om een vrijwillige voorlezer te kunnen zijn moet je vooral plezier hebben in het voorlezen en uiteraard moet je de Nederlandse taal goed beheersen, laat Timm weten.

Mensen die zich willen opgeven als voorlezer of een kind willen aanmelden, kunnen terecht op de website van vrijwilligerspunt West-Friesland.

Uitzending – 31 januari 2022

Anouschka in de maandagavondshow.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405