Voormalig gemeentehuis Medemblik klaargestoomd voor opvang: “Ze zijn van harte welkom”

10 maart 2022 19:00

Als het aan Erik en Barbara Burggraaf uit Midwoud ligt, wonen er zeer binnenkort Oekraïense vluchtelingen in het voormalige gemeentehuis van Medemblik. De eigenaren van het pand verbouwen een leegstaand kantoor tot twee tijdelijke appartementen. “Dit is onze bijdrage aan Giro 555.” 

Het gebouw aan de Korteling in Midwoud biedt onderdak aan verschillende bedrijven. De huisarts, tandarts, fysiotherapie en ook de muziekschool kunnen binnenkort wellicht nieuwe buren begroeten. De eigenaren van het pand – Erik en Barbara Burggraaf – zijn druk bezig om samen met een aannemer twee appartementen klaar te stomen. 

De ruimte die tot voor kort dienst deed voor een bedrijf gespecialiseerd in ooglidcorrecties, wordt grondig aangepakt. Bestemd voor Oekraïeners die op de vlucht zijn voor de oorlog. 

Bijzondere daad

Een bijzondere daad van het Midwouder stel, al nuanceren ze dat zelf. “We zaten naar de televisie te kijken en dachten: ‘goh, we hebben we ruimte. We melden ons aan’.” Hiermee zijn ze één van de in totaal 21 aanmeldingen die de initiatiefnemers in de gemeente Medemblik ontvingen. “Heel mooi”, vindt Barbara. “Hier zouden acht mensen kunnen wonen, denk ik. Verspreid over de twee appartementen. We helpen hiermee mensen die hulp kunnen gebruiken en kunnen het later weer verhuren als kantoorruimte.”

Erik en Barbara Burggraaf uit Midwoud

Erik vult zijn vrouw aan. “Je kunt ook een bedrag overmaken aan Giro 555. Wij doen het in dit geval wat directer. Dit is onze bijdrage aan Giro 555.”  

Dekbedden

Er moet nog veel gebeuren voordat de appartementen bewoonbaar zijn. Zo ontbreekt er onder meer nog een keuken, badkamer en slaapkamer. Voor de inrichting roepen ze de hulp in van familie en vrienden. “Ik heb al dekbedden binnen. En waarschijnlijk ook servies. Verder zoeken we onder meer nog bedden.” 

Zekerheid dat de appartementen inderdaad worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen, is er nog niet. Toch laten Erik en Barbara Burggraaf zich niet tegenhouden. “We gaan het gewoon inrichten. En als er wel mensen komen, dan zijn ze van harte welkom.”  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405