‘Vrachtverkeer weren uit Oosterblokker heeft ook enorme impact op Hoorn’

1 november 2021 12:41

De gemeente Drechterland wil dat zwaar vrachtverkeer voortaan geweerd wordt in Oosterblokker op de Boekert, de Noorderdracht en de Zuiderdracht. Daarnaast is er de wens om Westwoud vrij te maken van vrachtverkeer. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gemeente, ook in de buurgemeenten zijn er vragen over de nieuwe routes die het verkeer moet nemen.

Vrachtverkeer Oosterblokker

Bewoners aan de Zuiderdracht zeggen al 30 jaar te kampen met de overlast en voeren al jaren actie tegen het vele vrachtverkeer dat door de straat rijdt. Twee jaar geleden riepen zij de hulp in van de provincie om deze problemen op te lossen, want ondanks de beloften die er gedaan zijn, werd er volgens hen te weinig tegen gedaan.

“Onze fractie heeft tot onze spijt moeten constateren dat de diverse wijkoverleggen vanwege corona en door gebrek aan belangstelling zijn opgeheven”, stelt raadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer in Hoorn. “Desondanks hebben we gesprekken gevoerd met diverse bewoners uit Bangert en Oosterpolder, Blokker en Zwaag.”

Uit die gesprekken kwam volgens de fractievoorzitter de zorgen over het verkeer naar voren en ook de vrees over een toename van zwaar (sluip)verkeer in de omliggende dorpen. De fractie stelt daarom vragen aan het college van Hoorn, waarin zij wil weten of er overleg is geweest met de gemeente Drechterland over de voorgenomen verkeersmaatregelen op de Noorderdracht en Zuiderdracht. En ook welke consequenties er zijn. 

Gildenweg

Ook het CDA in Hoorn hoorde van het standpunt van het college in Drechterland. “Dit kan een enorme impact hebben op Hoorn”, zei raadslid Alex van der Kleij eerder op WEEFF Radio. “Het bedrijventerrein Gildenweg, dat binnen de gemeentegrenzen van Hoorn ligt, wordt hierdoor onbereikbaar voor vrachtverkeer.”

In het afgelopen jaar is er onderzoek verricht naar de toekomst van het bedrijventerrein. Meerdere bedrijven zouden niet onwelwillend tegenover een verhuizing staan, maar volgens Van der Kleij hangt daar wel een prijskaartje aan. Omwonenden hebben al meermaals geklaagd over de overlast en drukte.

“Dat is altijd een duivels dilemma en in dit geval is het nog complexer”, stelt Alex. “Want het zijn bewoners uit Drechterland en een bedrijventerrein in Hoorn.” Een definitief besluit moet nog volgen, maar de verwachting is dat dit gezamenlijk door de gemeenten wordt gedaan.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405