Vrachtwagenverbod op omleidingen A.C. de Graafweg na klachtenregen bewoners

27 februari 2023 16:03
Bron: Provincie Noord-Holland

Op verschillende omleidingsroutes van de A.C. de Graafweg geldt vanaf volgende week een vrachtwagenverbod. Dat hebben de provincie Noord-Holland en gemeenten Medemblik en Opmeer vandaag bekendgemaakt. Buurtbewoners hebben meermaals geklaagd over het vrachtverkeer, dat vanwege werkzaamheden omgeleid wordt en overlast geeft op de verouderde wegen.

Vanaf 6 maart tijdelijk verbod vrachtwagens Westerstraat, Tramweg en Wadway

Wegwerkzaamheden vanwege een herinrichting van de A.C. de Graafweg zorgen er voor dat het verkeer de afgelopen weken omgeleid moet worden. Dit gebeurt onder andere over de Spanbroekerweg in Spanbroek en de Westerstraat in Sijbekarspel. 

Sinds de wegafsluiting komen er bij de provincie en gemeenten veel meldingen binnen over de overlast van vrachtverkeer op deze lokale omleidingsroutes. Fietsers en voetgangers voelen zich niet meer veilig op de weg. Bewoners melden geluidsoverlast, trillingen en kapotgereden bermen.

De provincie Noord-Holland en de twee West-Friese gemeenten lieten vorige week weten dat zij tevreden waren over de extra genomen maatregelen op de omleidingsroutes, en dat zij nog verder overleg zouden voeren over een tijdelijk verbod voor vrachtverkeer. Inmiddels hebben ze hier een besluit over genomen.

Bestemmingsverkeer

Vandaag is namelijk bekend geworden dat er een tijdelijk verbod voor vrachtverkeer wordt ingesteld op de Westerstraat, Tramweg en Wadway. Het verbod gaat op maandag 6 maart in en duurt tot half april, als de eerste fase van de wegafsluiting op de A.C. de Graafweg is afgerond.

Het tijdelijke verbod geldt niet voor vrachtwagens van bewoners en bedrijven aan de lokale omleidingsroutes, en voor hun leveranciers. Zij kunnen een speciaal vignet bij de provincie aanvragen waarmee aangetoond kan worden dat zij een ontheffing hebben.

“Geweldig! Dit is een heel mooie overwinning voor ons”

Henk Messchendorp, bewoner Westerstraat

Henk Messchendorp, één van de bewoners aan de Westerstraat in Sijbekarspel, maakt zich al jaren sterk om de verouderde weg waaraan hij woont op te knappen. Hij is blij met het verbod dat volgende week wordt ingesteld, omdat ze ‘gek’ werden van de overlast.

“Het is geweldig! Dit betekent een mooie overwinning voor ons als buurtbewoners”, licht hij toe als WEEFF/NH Nieuws hem belt voor een eerste reactie. Volgens de buurtbewoner zat er de afgelopen weken behoorlijk wat frustratie bij verschillende bewoners van de Westerstraat.

“Dit omdat wij al bij de eerste bijeenkomst over de afsluiting en omleiding hadden aangegeven dat dit voor overlast zou zorgen. Toen werd het afgedaan als iets dat wel mee zou vallen”, legt hij uit. “Ook werd gezegd dat het om een paar weekendafsluitingen zou gaan. De praktijk heeft echter anders uitgewezen. Ik vind het hartstikke mooi dat het verbod er toch komt.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405