Vriendinnen Maria (18) en Valeria (19) kijken anders naar vaccineren: “Doe wat je zelf wil”

9 september 2021 07:51

Maria (18) twijfelde geen moment om zich te laten vaccineren, terwijl Valeria (19) verzonk in alle informatie en de keuze maakte om zich niet te laten inenten. ‘Diepzinnige’ gesprekken voeren ze er niet over maar beiden maken ze een andere afweging.

“Je krijgt meer vrijheid door je te laten vaccineren”, zegt de 18-jarige Maria Khoshaba. Nadat ze zelf het coronavirus flink te pakken had en een aantal weken ziek in bed doorbracht, bestond er voor haar geen twijfel om het vaccin te halen toen de brief op de mat viel. Maar ook speelde haar naaste omgeving voor haar een belangrijke rol, legt ze uit: 

De Alkmaarse vriendinnen lopen stage bij Stichting Netwerk in Hoorn en zijn veel met anderen jongeren in contact. “Sommigen willen geen vaccin om hun geloof. Sommigen hebben zich er gewoon niet in verdiept en houden zich er niet mee bezig. Er zijn heel veel redenen. Ik denk niet dat er een specifieke reden is waarom ze zich niet laten vaccineren”, redeneert Valeria Straaijer. “De meeste argumenten die ik hoor om het wel te doen, is om naar een feestje te kunnen of uit te gaan.”

De vaccinatiegraad onder jongeren blijft nog achter. Zo ook in Hoorn, herkent Teamcoach jongerenwerk Jerrol Lashley: “Daar zijn uiteenlopende redenen voor: sommigen gaan simpelweg niet op vakantie, tot aan complottheorieën en andere zaken die tot angst leiden.” In Hoorn hebben nu zo’n 3.000 jongeren van 12 tot 19 jaar een eerste prik gehad, blijkt uit cijfers van de GGD

‘Tweedeling’

Hoewel de jongerenwerkers in het begin van de crisis bovenop de maatregelen zaten en daar ook campagens over hielden, gaan ze daar nu anders mee om. Lashley: “Op dit moment is er een tweedeling gaande in de maatschappij, er zijn veel jongeren die zich niet willen laten vaccineren. Daar zijn we ons van bewust. We merken dat jongeren soms niet goed geïnformeerd zijn en proberen vooral het gesprek aan te gaan en daarbij te zorgen dat niemand zich uitgesloten voelt.”

Het Rijk maakte begin dit jaar 58,8 miljoen vrij om jongeren in coronatijd te ondersteunen. Met de ruim 170.000 euro die gemeente Hoorn ontving, zijn drie projecten opgezet waaronder afgelopen weekend het JITS-festival aan huis. Vanuit Stichting Netwerk is bij poppodium Manifesto het volgende project van start gegaan: een deel van de begane grond  wordt momenteel verbouwd tot Het Talentenhuis. Een plek voor jongeren om met elkaar te praten en om zich te ontplooien. 

Jerrol: “Het is al in een vergevorderd stadium. Er komt een studio waar we vlogs gaan opnemen en het wordt een centraal punt waar jongeren op een laagdrempelige manier hun talent kunnen ontdekken.”

‘Plichtsgevoel’

“Meer het gesprek aangaan waarom je je wel of niet laat vaccineren vind ik belangrijk”, aldus Valeria. “Het moet geen taboe worden. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en die uiten.” Door de overweldigende hoeveelheid informatie over het vaccineren, besloot Valeria om zich niet te laten vaccineren. Maar nu twijfelt ze daarover. Ook al is er volgens minister De Jonge geen sprake van een vaccinatiedwang voelt Valeria zich toch steeds meer genoodzaakt. 

Haar vriendin Maria denkt er nuchter over: “Doe gewoon wat je zelf wilt. Als je je wilt vaccineren, doe het lekker. En anders niet. Op een gegeven moment krijgt iedereen zijn vrijheid weer terug.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405