Vrijgevigheid ondanks inflatie: Jan van der Gracht verzamelt producten voor kerstpakketten

18 december 2022 12:15

Al 15 jaar op rij verzamelt Jan van de Gracht producten in voor kerstpakketten. Hij deelt die elk jaar uit aan mensen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Met 300 aanvragen is het aantal kerstpakketten van vorig jaar ruim overschreden. Na het weekend worden de goedgevulde kerstpakketten uitgedeeld.

Door de inflatie zijn veel producten duurder geworden en de rekeningen gestegen. De vrijgevigheid van mensen wordt ondanks dit alles niet beïnvloed. Er zijn ruim 60 volle winkelwagentjes verzameld met allerlei producten voor in de kerstpakketten. “Ik denk dat mensen nu beter weten wat armoede inhoudt. Daarom geven ze juist heel veel”, ziet Jan.

Er worden plastic tasjes geleegd met onder meer koffiemelk, slagroombussen en chocoladerepen. Zelfs volle winkelkarretjes worden afgegeven bij Jan. Een meneer stopt wat koffiekoekjes in de kar. “Ik kan het nu missen, dus geef ik anderen graag ook wat voor de kerst.”

Niet alleen bij de supermarkten worden producten ingezameld. Ook hebben verschillende basisscholen de actie opgevangen en producten bij elkaar gezocht. Het is dit jaar dus echt een actie door jong en oud.

Noodpakketten

Jan is altijd bezig met zijn stichting ‘Noodzaak Hoorn’. Ook na de kerst kunnen mensen aankloppen als ze het lastig hebben. De producten die nu over blijven, worden dan ook bewaard voor andere noodpakketten, zoals Jan ze noemt. “Zeker aan het einde van de maand hoor je dat mensen krap bij kas zitten, dan kunnen ze bij mij terecht en hoop ik ze te helpen met een noodpakket.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405