Vrijheid kun je niet vieren zonder herdenken

3 mei 2022 08:22
Joodse plaquette Hoorn

Het landelijke thema van 4 mei is dit jaar “vrijheid in verbondenheid”. Het Hoornse 40-45 comité heeft hier nog een aantal thema’s aan toegevoegd. “Omdat een thema soms moeilijk te bevatten is, hebben we de basisschoolleerlingen gevraagd er een zin aan toe te voegen,” vertelt Eddy Boom. Zoals “jouw vrijheid mag niet ten koste gaan van een ander” en “vrijheid schept verplichtingen”. “Dat ontroert mij omdat je het van de kinderen moet hebben.

Door corona heeft het comité twee jaar geen scholen kunnen bezoeken. Om dat goed te maken zijn dit jaar 22 klassen bezocht. “De oorlog in Oekraïne weegt zwaar, dat merk je aan de kinderen,” aldus Eddy Boom. “Velen van hen worden geconfronteerd met de verschrikkingen van die oorlog.”

De video gemaakt van de plaquette bij het station in Hoorn zorgt ook dat het onderwerp beklijft. “Vooral als de naam van Ansje Achtsteribbe voorbij komt, want zij was acht maanden. Dat je kinderen vermoordt van een paar maanden, dat kan er bij de meeste kinderen niet bij.” Alle kinderen kennen natuurlijk Anne Frank. “Maar als ik dan vertel dat er op Grote Oost 6 ook kinderen hebben ondergedoken en een van hen nog leeft, dat maakt het dichterbij.” Op de website oorloginhoorn.nl is het programma van de herdenking op 4 mei te zien.

Slachtoffers van oorlogen over de hele wereld herdacht

In Enkhuizen is men blij na twee coronajaren weer goed invulling te kunnen geven aan de herdenking op 4 mei. “Zeker met de oorlog in Oekraïne dichtbij ons,” vertelt Dieneke van Tongeren. In Enkhuizen zullen er vier herdenkingen zijn. De slachtoffers van oorlogen over de hele wereld zullen herdacht worden. “Mensen uit andere landen hebben namelijk hele andere verhalen.” Bij de Nelson Mandeladreef zal om 16.00 een herdenking door kinderen plaatsvinden. Na de herdenkingen zal het comité samen met KSM op tandems naar Wageningen fietsen om de vlam in ontvangst te nemen.

Dit jaar zal voor het eerst ook een Vrijheidsmaaltijd worden georganiseerd. Enkhuizen is vooralsnog de enige gemeente in West-Friesland die aansluit bij dit landelijke initiatief. In het kader van 77 jaar vrijheid zijn 77 mensen hiervoor uitgenodigd. In het Wilhelminaplantsoen zal de vlam uit Wageningen op een speciale brander worden geplaatst. “En als hij uitgaat moeten we gewoon terug op de fiets naar Wageningen.” Een overzicht van de activiteiten in Enkhuizen op 4 en 5 mei is te vinden op 4en5meienkhuizen.nl.

Uitzending – 23 april 2022

Eddy Boom vertelt over de herdenkingsactiviteiten in Hoorn.

4 en 5 mei in Hoorn

Uitzending - 30 april 2022

Na twee coronajaren kan er in Enkhuizen eindelijk weer goed invulling worden gegeven aan 4 en 5 mei. Beluister het interview met het comité.

4 en 5 mei in Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405