Vrijheidsmaaltijd Enkhuizen zorgt voor samenzijn en verbinding: “Het is heel leuk”

5 mei 2023 15:25
Bron: NH / Chantal Bos

Een bonte verzameling van Enkhuizers kwam vanmiddag bij elkaar in de Drommedaris voor de Vrijheidsmaaltijd. Een lunch voor en door Enkhuizers. Voor samenzijn, verbinding en Bevrijdingsdag. “Ik ben hier om 5 mei te vieren, de vrijheid.”

Vlaggetjes aan het plafond, vrolijk gedekte tafels, maar vooral veel eten. Van broodjes tot  cupcakes en van salades tot typische Turkse gerechten. Allemaal gemaakt door de Enkhuizers zelf.

“Ik had een Potjekoek (een soort kruidcake, red.) gemaakt, dat komt van Terschelling”, vertelt een vrouw die aan de kop van een van de lange tafels zit. “Ik heb heel braaf mijn best gedaan, maar het mislukte gister. Toen heeft mijn man Klaas het opnieuw gemaakt en toen ging het goed. Ik ging af als een gieter.”

Maar vergeleken met de rest stelt haar gerecht niks voor, vertelt ze terwijl ze heerlijk zit te eten. “Fantastisch wat de Turkse bewoners hebben gemaakt. We kennen er niets van, dus heel leuk om al die gerechten eens te proberen.”

En ook de Turkse bewoners van Enkhuizen genieten van het feestmaal. “We zijn hier om samen vrijheid te vieren”, vertelt een Turkse mevrouw. “Ik ben hier met een vriendin, een buurvrouw, een buurman en de kinderen.”

Vrijheidsmaaltijd Enkhuizen

Het is de tweede keer dat dit feestmaal op 5 mei wordt georganiseerd. “Alle bewoners zijn uitgenodigd”, vertelt organisator Marlies Boon. De groep wordt steeds groter. Ook wethouder Wim Hoogervorst is aanwezig. “De kern van de Vrijheidsmaaltijd is het hebben van bijzondere ontmoetingen, waar we met elkaar praten over vrijheid en onvrijheid.”

Verbinding

Maar dat niet alleen. Naast het heerlijke eten en het vieren van de vrijheid wordt er ook verbinding gelegd tussen de bewoners. “Ik ben pas weer komen wonen in Enkhuizen. Ik ben vijftig jaar weggeweest, maar door omstandigheden ben ik terug verhuisd. Veel mensen ken ik niet meer, dus ik maak opnieuw kennis.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405