Bijzondere Koggenlanders uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar

18 januari 2023 14:37

Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor de maatschappij. Denk onder andere aan de plaatselijke voetbalclub, het theater of de kerk. Het lijstje waar vrijwilligers actief zijn is eindeloos. Daarom wordt er elk jaar de prijs ‘Vrijwilliger van het jaar’ uitgereikt. Zo ook in de gemeente Koggenland. De inwoners die gehuldigd zijn, werden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente verrast en in het zonnetje gezet.

Jan ten Berge uit Obdam is door de gemeente Koggenland uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2022. Thijs Mul uit Avenhorn ontving de prijs voor jonge vrijwilliger van het jaar. De titel van sporter van het jaar ging naar handbalster Roos Knijn uit Spierdijk. Stefan Has uit Avenhorn is jongere sporter van het jaar. Cultuurdrager van het jaar, nieuw in gemeente Koggenland, is Gerry Roskam uit Ursem.

De vrijwilligers zetten zich op verschillende plekken in de gemeente in. Zo is Jan ten Berge (73 jaar), een actief vrijwilliger voor de St. Victorkerk in Obdam. “Hij is de man die al vele jaren de schrobmachine beheert en zorgt voor schone vloeren in de kerk en toiletruimte. Ook heeft hij de organisatie van de Kapellentocht op zich genomen”, laat de gemeente weten. Naast deze activiteiten is Ten Berge ook actief bij sociaal-cultureel centrum De Brink in Obdam. ” Meneer Ten Berge bewijst de gemeenschap van Obdam door de jaren heen een enorme dienst”.

Aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers

De 19-jarige Thijs Mul uit Avenhorn beseft volgens de gemeente al heel goed het belang van zijn inzet voor de gemeenschap. Dat begon al vroeg toen hij misdienaar werd in de katholieke kerk in De Goorn. Ook is Mul actief bij voetbalvereniging Kwiek ‘78 en heeft hij in 2017 zijn scheidsrechterdiploma gehaald en fluit nu regelmatig de jeugd op zaterdag of de dames op zondag. Hij is daarnaast actief in het jeugdbestuur van huttendorp.

Sporter en jongere sporter van het jaar

Wethouder Bart Krijnen overhandigde de prijs voor sporter van het jaar handbalster Roos Knijn.
“Nadat Roos in 2021 al met het Nederlands elftal -17 Handbal het Europees Kampioenschap in
Georgië mocht spelen en het toernooi als terechte winnaar heeft mogen afsluiten, wilde ze er naar
toewerken dat ze in 2022 het Wereldkampioenschap handbal -18 mocht spelen. En na heel veel
inzet, trainingen doorzettingsvermogen is dit gelukt”.

Ook Stefan Has uit Avenhorn wordt gewaardeerd door de gemeente. “Hij is een hele sociale jongen, doet veel voor zijn opa en zit in de examenklas Havo. Daarnaast vindt hij ook nog tijd om fanatiek te schaatsen”. Has doet dit dan ook niet onverdienstelijk en begin dit jaar is hij 3e geworden
op het NK marathon in Den Haag in zijn categorie.

Cultuurdrager van het jaar

Gerry Roskam ontving de prijs voor ‘Cultuurdrager van het jaar’ uit handen van burgemeester Monique Bonsen. “Gerry is al sinds zijn zesde jaar lid van brassband Kunst naar Kracht, hij maakt daar al 18 jaar muziek. Vorig jaar speelde hij als invaller bij Fanfare Den Ilp en deed met het Wereld Music Concours in Kerkrade. Hij werd daar met hen wereldkampioen”.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Ehwald Rietveldt & Desi Bootsman – De Maandagavond Show
19:00 – 21:00 uur

WEEFF TV