Vrijwilligersmarkt brengt organisaties en geïnteresseerden samen: “Werpt vruchten af”

6 november 2021 17:13

Door de zware coronalockdown stopten veel West-Friezen met vrijwilligerswerk. Hierdoor staan veel organisaties en musea, zoals het Stoommachinemuseum in Medemblik, onder druk. Om de stoom wat af te blazen, organiseert Vrijwilligerspunt West-Friesland daarom de vrijwilligersmarkt. Zo hoopt de organisatie mensen te inspireren en informeren over vrijwilligerswerk. 

Zo’n 25 organisaties staan in Hoorn sinds gisteravond met een stand op de vrijwilligersmarkt, het aanbod voor de bezoeker is erg divers. Niet alleen organisaties zoals Amnesty International zijn aanwezig, ook kleinere musea uit de regio, zoals het Oorlogsmuseum en het Stoommachinemuseum, proberen dankzij folders en gesprekken nieuwe vrijwilligers te regelen.

Doordat musea weer open mogen zijn, snakken ze opnieuw naar vrijwilligers. Maar doordat veel vrijwilligers noodgedwongen door de lockdown moesten stoppen, moeten de organisaties opnieuw op zoek naar vrijwilligers.

“Tijdens de zware coronalockdown zagen we dat veel vrijwilligers niet meer hun werk konden uitvoeren”, vertelt organisator Nancy Alders aan WEEFF/NH Nieuws. “We merkten toen dat er een omslag kwam naar de zoektocht naar vrijwilligers. Heel veel musea gingen dicht en heel veel verenigingen mochten hun deuren niet meer openen.”

Hierdoor veranderde volgens Alders de vraag. “Je zag dat een-op-een-hulp ineens veel noodzakelijker werd. Gelukkig zitten we niet meer in die zware lockdown, maar hierdoor verandert wel weer opnieuw de vraag naar het soort vrijwilliger.”

Ook het Stoommachinemuseum heeft een stand op de vrijwilligersmarkt. De 22-jarige Rob Bes geeft sinds zijn zeventiende rondleidingen door het museum en probeert vandaag nieuwe vrijwilligers te werven.

“Volgens mij heb ik net een jonger iemand weten te strikken om vrijwilligerswerk te komen doen”, lacht Bes. “Er hangt jammer genoeg een stigma om ‘vrijwilligerswerk’ heen, want mensen denken vaak dat het saai is. Maar het zijn juist de dingen die het leven eigenlijk heel erg mooi maken.”

Ook Vincent Schoonderwoert begrijpt niet goed waarom mensen vaak neerkijken op vrijwilligerswerk. Zelf voert Schoonderwoert al meer dan twintig jaar vrijwilligerswerk uit bij het Stoommachinemuseum in Medemblik.

“Het is gewoon het werken met oude techniek: dat maakt het gewoon leuk”, vertelt de vrijwilliger trots, terwijl hij de oven van de stoomlocomotief aanvult met blokken hout. Dit doet hij zodat uiteindelijk het water wordt gekookt en de stoom uit de pijp omhoog stijgt.

De vrijwilliger woont zelf in de buurt van Leiden, maar gaat regelmatig naar Medemblik om zijn hobby uit te voeren. “Vrijwilligerswerk is meer dan koffie schenken”, vindt Schoonderwoert. “Je moet gewoon iets vinden dat je tof vindt en dan moet je het gewoon proberen. Ik doe dit al twintig jaar, maar het verveelt nog steeds niet.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405