Vrijwilligersmarkt voor de vijfde keer: “Laagdrempelig kennismaken”

5 april 2023 11:52

Van koffieschenken tot helpen op de kinderboerderij: als vrijwilliger kun je allerlei taken doen. Om iedereen die dit werk wil doen beter kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden, organiseert het Vrijwilligerspunt Westfriesland op 15 april voor de vijfde keer een vrijwilligersmarkt. Nancy Alders gaf afgelopen week meer uitleg over de markt en de aanstaande editie.

Op de vrijwilligersmarkt krijgen organisaties uit West-Friesland de mogelijkheid om zich te laten zien en te vertellen wat ze doen, om zo vrijwilligers te werven. “We maken er een gezellige markt van, zodat bezoekers op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de organisaties”, legt Alders uit. “Er is volop tijd om met elkaar in gesprek te gaan, om meer te weten te komen over de organisaties en als bezoeker vrijwilligerswerk te vinden wat bij je past.”

Het doen van vrijwilligerswerk is volgens Alders niet alleen belangrijk voor jezelf, maar het geeft ook een goed gevoel als je iets voor een ander kunt doen dat niet betaald hoeft te worden. “Je doet iets voor de maatschappij en voor een organisatie die zonder jou eigenlijk niet kan bestaan”, gaat ze verder. “Er zijn heel veel organisaties die niet kunnen draaien zonder vrijwilligers.”

Op de vrijwilligersmarkt zijn meer dan 50 organisaties, waaronder een kinderboerderij, sport en cultuur. Zelf staat het Vrijwilligerspunt ook op de markt, en hebben zij een vacaturebank waar zo’n 350 vacatures in openstaan. “Wij kunnen ook helpen bij het zoeken naar een geschikte plek, als je dit zelf niet kan vinden.”

Sociaal aspect

Het is volgens Alders jammer dat het koffie schenken zelf vaak als voorbeeld wordt gebruikt. Ze vertelt dan ook dat het sociale aspect vaak een grote rol speelt. “Het is niet alleen het inschenken van een kopje koffie, maar het is ook dat praatje”, stelt Alders.

“Als je bijvoorbeeld bardame bent bij een theater, dan ben je niet alleen aan het afwassen en koffie aan het schenken. Je maakt het praatje, je hebt je sociale rol. Juist het sociale aspect van het vrijwilligerswerk is gewoon nodig. Alles heeft een waarde”, sluit Alders af.

De Vrijwilligersmarkt is op zaterdag 15 april en heeft een vrije inloop van 10:00 tot 13:00 uur. De markt wordt gehouden in het Sportcentrum Vredehof in Hoorn. De lijst met alle deelnemende organisaties is te vinden op de website van het Vrijwilligerspunt Westfriesland.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844