Vroeg herkennen risicowaarden essentieel voor gezond lichaam, gratis check in De Stek

20 juni 2024 08:10
Bron: Ons Stede Broec

De Hartstichting en Ons Stede Broec organiseren morgen een Hartcheckpunt bij De Stek. In het dorpshuis in Grootebroek kan iedereen gratis hun waardes controleren. “Het vroegtijdig opsporen van mensen met een verhoogd risico is de reden dat we dit organiseren”, vertelt Anne-Marije van der Ploeg van Ons Stede Broec.

In Nederland wonen momenteel 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. “En zonder actie zijn dat er over tien jaar een miljoen meer”, aldus Van der Ploeg. Ons Stede Broec steunt de Hartstichting die hier iets aan willen doen. “Vanuit mijn project Zorgzame Buurt Stede Broec zetten we in op preventieve gezondheid. Elke dag krijgen zo’n 500 mensen een hartinfarct, hartstilstand of beroerte. Door het inzetten van deze checkpunten kunnen wij dit aantal terugdringen.”

Tijdens de ochtend kun je waardes zoals bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuiker laten meten. “Bij gevaarlijke waardes geven wij advies wat in te zetten, zodat verder risico uitgesloten wordt. Het is heel fijn dat steeds meer mensen ons weten te vinden”, zegt Anne-Marije. “In de Buurtkamer Nassaupark, waar het vorige checkpunt was, zijn 80 mensen onderzocht. We moesten zelfs mensen teleurstellen omdat er niet genoeg tijd en ruimte was om hun waardes op te meten.”

Steeds meer mensen met overgewicht

Voornamelijk mensen tussen de 40 en 60 jaar oud hebben het meeste risico op een hart- of vaataandoening. “In deze leeftijdscategorie is het dus van belang jezelf op tijd te laten checken. Het liefste ieder jaar.”

De Hartstichting ziet steeds meer mensen met overgewicht zich melden voor een controle, zowel jonge mensen als die met een hogere leeftijd. “Veel ongezonde voeding wordt goedkoop aangeboden en mensen bewegen minder. Dit zijn belangrijke onderwerpen die wij vanuit het Project Zorgzame Buurt graag bespreekbaar maken”, zegt Van der Ploeg.

Daarom organiseren de Buurtkamers ook allerlei activiteiten die hier aandacht aan besteden. “Verbinding met buurtbewoners zorgt ook voor meer beweging. Mensen komen uit huis, stimuleren elkaar om gezonde producten te kiezen en hebben het gezellig met elkaar”, aldus de woordvoerder van Ons Stede Broec. “Dit zorgt voor minder eenzaamheid en stress wat ook een positief effect heeft op hun welzijn.”

Het gratis Hartcheckpunt bij Dorpshuis De Stek in Grootebroek is vrijdag geopend tussen 11.00 en 16.00 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844