Vuurwerkverbod: “Misschien minder ongelukken, maar wel met groter letsel”

23 november 2021 09:11
Vuurwerk

Geen landelijk vuurwerkverbod, dat was donderdag nog het nieuws. Maar vrijdagmiddag was er opeens toch een landelijk verbod. “Dat is inderdaad wel wat raar, maar het lag wel in de lijn der verwachting,” aldus Lodewijk Vermeer jr. van Vuurwerk Hoorn.

Vermeer is er niet helemaal van overtuigd dat de zorg gebaat is bij het verbod. “Ik denk zelf dat de druk op de zorg groter wordt door al het illegale vuurwerk. Wij mogen voor het tweede jaar al niet verkopen dus bijna al het vuurwerk in omloop is momenteel illegaal. Met uitzondering van het categorie 1 vuurwerk voor kinderen. Maar al het andere is niet gereguleerd en allemaal veel zwaarder en gevaarlijker.”

Tienduizenden folders kunnen worden weggegooid

Halverwege het jaar wordt al gestart met de inkoop van vuurwerk. “Wel blijft het dan nog bij de leverancier liggen,” vertelt Lodewijk,”Ook zijn er al de nodige bestellingen binnen.” Door het ingestelde verbod zal het vuurwerk bij de leverancier opgeslagen blijven of worden teruggestuurd. De groothandels hebben daar vorig jaar een vergoeding voor gekregen.

De tegemoetkoming voor de detailhandel is daarbij vergeleken slechts een druppel op een gloeiende plaat. “Daar kun je de instandhouding van de bunkers en slechts een deel van de gemaakte kosten van betalen,” aldus Vermeer. Sinds oktober lagen er al tienduizenden folders klaar om verspreid te worden. “Dat zijn pallets met folders die allemaal weggegooid kunnen worden. We hadden het liever wat eerder geweten,” aldus Lodewijk Vermeer sr. “Voor ons is het een hard gelag, maar de ondernemers in de horeca die gaan er helemaal onderdoor.”

Zware kluif voor de politie

Vermeer jr. verwacht dat de afgelopen twee jaar een aanloop is naar een algemeen vuurwerkverbod. “De illegale handel krijgt nu al een enorme boost. Maar dat is geen vuurwerk meer, dat is dynamiet. Dat wordt een hele zware kluif voor de politie.” Vermeer sr. :”Misschien dat er minder ongelukken zullen gebeuren, maar wel met groter letsel.”

Uitzending – 20 november 2021

Het vuurwerkverbod leidt misschien tot minder ongelukken, maar wel met groter letsel. Beluister het interview met Lodewijk Vermeer jr. en sr. van Vuurwerk Hoorn.

Vuurwerkverbod: misschien minder ongelukken, maar wel met groter letsel

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405