Vuurwerkvrije zone rondom molen Ceres: “Daar zijn we erg blij mee”

27 december 2022 18:43
Bron: NH Nieuws

Voor het eerst na het afbranden van de molen Ceres in Bovenkarspel, bijna drie jaar geleden, mag er weer vuurwerk afgestoken worden tijdens de jaarwisseling. De gemeente Stede Broec heeft nu wel een vuurwerkvrije zone ingesteld rondom de molen. “Daar zijn we erg blij mee”, vertelt molenaar Johan Ooijevaar. 

Ceres Molen wieken draaien

Oud en nieuw zit er over een paar dagen weer aan te komen, een dag waar molenaar Johan niet heel fijne herinneringen aan heeft. Tijdens de nieuwjaarsnacht drie jaar geleden vatte de  molen, mogelijk door een vuurpijl, vlam. De brand verwoestte het markante gebouw van Bovenkarspel. Door inzet van vrijwilligers en dorpsbewoners, draait de molen sinds eind vorig jaar weer. 

Door de coronapandemie gold er de afgelopen twee jaar een vuurwerkverbod in heel Nederland. Maar dit jaar mag er weer van alles de lucht in. Johan heeft geen grote zorgen om de naderende jaarwisseling. Want: “Het is ook 350 jaar wel goed gegaan.” Maar toch houdt het hem ook wel weer bezig. “Ik zei al tegen mijn vrouw: ‘Zullen we die nacht in de molen gaan zitten?’ Maar ze zei: ‘Dan ga je maar alleen’.”

“Ik zei al tegen mijn vrouw: zullen we die nacht in de molen gaan zitten. Maar ze zei: dan ga je maar alleen”

Johan Ooijevaar – molenaar Ceres molen

Sinds dit jaar geldt er wel een vuurwerkvrije zone rondom de molen. “Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Johan. “Je kunt nu wel mensen aanspreken op straat.” Daarnaast heeft de molen sinds vorig jaar een sprinklerinstallatie. “Het riet wordt op de laatste dag van het jaar nat gehouden. Om het kwartier wordt er water gespoten. Dat is de enige preventie die we zelf hebben genomen.”

Zelf zal Johan de komende dagen veel bij de molen zijn. En verder zegt hij: “Je hoopt toch ook dat mensen leergeld hebben betaald. Dat ze nu wel weten dat rietgedekte gebouwen gevoelig zijn voor brand.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405