VVD Stede Broec: vergeet niet de jongeren en senioren die ook al heel lang op de wachtlijst staan voor een woning

27 augustus 2022 23:58
flexwoning

Lokale VVD-fracties stuurden deze week een brandbrief over het asielbeleid naar hun partijtop. Een week waarin debatten over de stikstofcrisis en het asielbeleid de agenda van de Tweede Kamerleden bepaalden.

“We zijn hier als VVD met 24 fracties al de hele zomer mee bezig. Maar zeker sinds de situatie in Tubbergen is er wel een en ander veranderd”, zegt fractievoorzitter VVD Stede Broec Joey Leeuwinga. “Ik heb kort contact gehad met Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans. Op zich staan zij positief tegenover de brief. Alleen is het kabinet een coalitie van vier partijen die samen tot een akkoord moeten zien te komen.”

Afgrijselijke beelden uit Ter Apel

Inmiddels liggen er een aantal afspraken die acute verlichting moeten geven. “Persoonlijk vinden wij dat er echt moet worden gekeken naar de asielinstroom. Met deze afspraken wordt de situatie op korte termijn opgelost. Hopelijk zorgt dit voor verlichting in Ter Apel en verbeterde omstandigheden voor de vluchtelingen. Want die beelden zijn echt afgrijselijk. Maar er moet ook een langetermijnvisie zijn waarmee de asielstroom onder controle komt en dat zie ik nog niet echt met dit akkoord gebeuren”, zegt Leeuwinga.

Het kabinet is ook van plan om fors in te zetten op de bouw van flexwoningen om de doorstroming van statushouders te versnellen. “In West-Friesland doen we al heel veel om statushouders te plaatsen. We moeten niet vergeten dat er ook jongeren en senioren zijn die al heel lang op de wachtlijst staan voor een woning”, aldus Joey Leeuwinga.

Inspraakmogelijkheid omwonenden blijft

Van de 37.500 flexwoningen die het kabinet landelijk heeft begroot moet een derde naar statushouders gaan en twee derde naar andere woningzoekenden. Omdat dit type woningen tijdelijk wordt geplaatst en de locatie vaak al als bestemming woningbouw heeft zou de besluitvorming minder tijd in beslag moeten nemen. Wel blijft de inspraakmogelijkheid voor omwonenden van kracht.

Uitzending – 27 augustus 2022

Beluister het gesprek over de asielcrisis met fractievoorzitter VVD Stede Broec Joey Leeuwinga.

Akkoord kabinet alleen oplossing voor de asielcrisis op korte termijn

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405