Waar blijven de West-Friese tiny houses? Aan de belangstelling ligt het niet

21 mei 2024 06:15
Bron: Archief: tiny house

De vraag naar tiny houses in West-Friesland is groot en gemeenten hebben er ook wel oren naar. Toch lukt het in de regio maar amper om ook echt projecten met de kleine, duurzame woningen te realiseren. Waar ligt dat aan? En zijn er oplossingen te vinden?

Neem Enkhuizen. In 2018 werd gepeild of er interesse was voor tiny houses. Met zo’n 300 aanmeldingen was de belangstelling veel groter dan gedacht. Ook Lieke Post zag het toen al helemaal zitten. “Ik heb eerder al nagedacht om zelf een tiny house te bouwen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik er nu een in Enkhuizen kan huren.”

Maar zes jaar later is er nog geen tiny house gebouwd. Er waren plannen voor acht tiny houses, maar omwonenden zagen het niet zitten en blokkeerden het project. Tot teleurstelling van Isa en haar broer Daan. “Het is gewoon heel moeilijk als starter om een huurwoning te krijgen. Ik had echt mijn zinnen gezet op een tiny house.”

Trend

Het is exemplarisch voor hoe het op meer plekken in West-Friesland gaat, terwijl er steeds meer vraag is naar tiny houses in de regio. Dat ziet ook Marjolein Jonker van de stichting Tiny House Nederland. “Het wonen in een tiny house is echt een levensstijl. Het is een trend om te minimaliseren en duurzaam te gaan wonen.”

Langzamerhand poppen er tijdelijke tiny house-projecten op in Nederland, maar in West-Friesland lijkt het nog niet te lukken, terwijl de wil er echt wel is. Hiervoor zijn verschillende redenen volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer: “Er is in Nederland ruimte tekort voor het bouwen van woningen. En de grond die er is, wordt gebruikt voor het bouwen van grotere huizen, zoals villa’s. Dat is meer winstgevend.”

Regels ontbreken

Ook zijn deze vorm van huisjes vaak onbekend terrein zijn voor gemeentes en durven ze het daarom niet aan. “Een woonvisie ontbreekt”, merkt Boelhouwer op. “En een bestemmingsplan voor de tiny houses mist”, voegt hij eraan toe. De tiny houses behoren namelijk officieel (nog) niet tot bouwmogelijkheid in verschillende delen van West-Friesland.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Joost Botman bij zijn tiny house op het erf van zijn ouders Wervershoof

Het gebrek aan heldere regels zorgt dus juist voor problemen. Joost Botman kan erover meepraten. Vijf jaar lang probeert hij met een groep liefhebbers een eigen buurtje in de gemeente Medemblik te realiseren.

Hij geeft een voorbeeld van het gebrek aan beleid waar de groep tegenaan liep. “Wij wilden zo min mogelijk bestrating. Dan was de provincie uiteindelijk akkoord, maar kwam de Veiligheidsregio dat het toch moest, omdat zware brandweerwagens bij de woningen moesten komen.”

‘Bedreigd en uitgescholden’

Ook hier was het verzet van omwonenden spelbreker, juist door het ontbreken van heldere regels. Zo leek in 2022 een locatie in Wervershoof destijds haalbaar, maar keerde een groep mensen zich tegen de groep van Joost. “We zijn op verschillende manieren bedreigd en uitgescholden. Dat is de reden geweest, dat we daar gevoelsmatig ook niet meer wilden wonen”, vertelde hij daar eerder over. Vorig jaar gaf hij zijn eerdere droom op, en kocht samen met zijn vriendin een ‘gewoon huis’ in Tuitjenhorn.

Hoogleraar Peter Boelhouwer geeft aan dat gemeentes echt met een bestemmingsplan moeten komen, om ook deze vorm van wonen te kunnen faciliteren. Tiny houses kunnen wel degelijk helpen bij het oplossen van de woningnood: “Als je enkele honderden mensen er blij mee kan maken, waarom zou je het niet doen?”

Behoefte

Toch zijn ze in West-Friesland niet erg happig op tiny houses, zo lijkt het. Vijf van de zeven gemeentes hebben geen beleid wat betreft het plaatsen van de kleine woningen. Terwijl ongeveer één op de acht West-Friezen alleenstaand is. “Er is echt behoefte aan kleiner wonen”, stelt Marjolein Jonker.

Medemblik heeft sinds kort wel richtlijnen vastgesteld. “We hopen dat het hierdoor gemakkelijker wordt om een initiatiefrijk project bij de gemeente aan te bieden”, aldus een gemeentewoordvoerder. 

Ook Koggenland is bezig met beleid. “Wij willen graag mogelijk maken dat mensen op eigen terrein tiny houses kunnen plaatsen”, vertelt de onlangs opgestapte wethouder Rosalien van Dolder.

‘Minder regels’

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Woningen plaatsen is heel moeilijk op dit moment en dat ligt niet aan het bouwen, zegt de oud-wethouder. “Het is het hele proces vooraf. Er zijn zoveel hoepels waar je doorheen moet springen voordat er gebouwd kan worden.” Zij ziet het liefst dat de regels rondom woningbouw versoepeld worden, want de behoefte aan betaalbare woningen is groot.

Stap voor stap zijn de verschillende gemeenten er dus wel mee bezig om tiny houses mogelijk te maken. Maar echt schot in de zaak zit er nog niet. Al geldt dat volgens hoogleraar Peter Bolhouwer voor de hele woningcrisis. “Ik ga in ieder geval niet meemaken dat die wordt opgelost”, vertelt hij lachend.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844