Na tien jaar trekt Medemblik de stekker uit het bouwproject Medemblik aan Zee. Het plan is volgens de gemeente onhaalbaar en bovendien is het de ontwikkelaars niet gelukt de opleverdatum te halen. Het komt niet als een verrassing. Het project is al vanaf het begin een hoofdpijndossier geweest, waarbij de spanningen tussen de gemeente en de ontwikkelaars meerdere malen hoog opliepen.
Op 29 november 2014 wordt de overeenkomst getekend tussen projectontwikkelaars Bovisie/USP Vastgoed en de gemeente. Het oude stadhuis en het gebied er omheen wordt door de gemeente verkocht voor 100.000 euro en moet worden omgetoverd tot een plek met een hotel, 16 woningen en 400 vierkante meter winkelruimte inclusief parkeerplaatsen.
Het lijkt een mooi plan, maar al snel komen de eerste discussies, weet ook toenmalig wethouder en tegenwoordig D66-raadslid Hans Tigges. “Ik begon als wethouder, toen het plan net was aangenomen. Ik heb er heel veel tijd in gestopt, maar het liep vanaf het begin moeizaam en in een lastige sfeer. Het was zeker geen gelukkig huwelijk tussen de gemeente en de ontwikkelaars.”
En dat blijkt ook als in 2015 de ontwikkelaars aankloppen bij de gemeente om het plan te wijzigen. Ze willen onder meer de ruimte voor winkels schrappen. Maar volgens Medemblik is die aanpassing te groot, zo blijkt uit stukken die via Medemblikker Henk Prins via een verzoek op de Wet open overheid (Woo) zijn opgevraagd.
Het advies van de aanbestedingsspecialist luidt: “Het lijkt mij namelijk zeer goed mogelijk dat een andere marktpartij de opdracht gegund zou hebben gekregen, indien Medemblik aan Zee zou hebben ingeschreven met haar gewijzigde plan.”
Er volgt ook discussie over het aantal parkeerplaatsen en omwonenden vinden het project te massaal. In de tussentijd gaat er geen schop de grond in. Al in 2018 roept toenmalig PWF-raadslid (tegenwoordig Morgen!) Siem Zeilemaker op om het plan stop te zetten. En daarin staat hij niet alleen. “Dit ging gewoon nooit lukken. Ik was bang dat ze woningen zouden gaan bouwen en dan zouden zeggen: de rest is niet haalbaar. Eigenlijk was het vanaf het begin af aan al kansloos doordat er winkelruimte in moest.”
Ook als bouwbedrijf Scholtens Projecten aansluit bij het project, blijven de problemen bestaan. De gezamenlijke ontwikkelaars zeggen in 2020 dat de gemeente te lang doet over het goedkeuren van het bestemmingsplan. Als dat niet binnen twee weken gebeurt, stappen ze naar de rechter. “In dat geval zal de daaruit voor cliënte voortvloeiende schade voor rekening van de gemeente dienen te komen”, luidt de brief van de advocaat.
Tekst gaat verder onder de foto.
Uiteindelijk volgt een akkoord en in 2021 lijkt er alsnog gebouwd te gaan worden. Maar al snel komen de partijen weer tegenover elkaar te staan. Volgens de gemeente zijn het bestek (nauwkeurige beschrijving van de werkzaamheden) en de tekeningen van onvoldoende kwaliteit. “Ondanks talloze pogingen en veelvuldig overleg heeft u ons nog geen bestek inclusief tekeningen kunnen tonen waarop wij akkoord kunnen geven. Vanaf de allereerste versie van het bestek uit mei 2021 was de kwaliteit onvoldoende. Wij begrijpen niet goed wat hiervan de oorzaak is”, stuurt de gemeente met een ogenschijnlijk geïrriteerde toon in 2022 in een brief naar de ontwikkelaars.
“Blijft goedkeuring uit, dan zal Medemblik aan Zee zich beraden op andere stappen”
Ontwikkelaar is een mail aan de gemeente Medemblik in 2022
Die laten op hun beurt weten dat ze de afwijzing onredelijk vinden. Omdat het tot vertraging van de ontwikkeling leidt, willen ze uitstel van de opleverdatum. En er wordt goedkeuring geëist. “Blijft die goedkeuring uit, dan zal Medemblik aan Zee zich beraden op eventuele andere stappen”, zo mailt een projectmanager van Scholtens.
Opnieuw gaan de ontwikkelaars en de gemeente verder met elkaar, maar lang blijft het stil. “In juli vorig jaar hebben we opgebeld hoe het ervoor stond”, vertelt wethouder Jeroen Broeders een dag na het besluit. Niet veel later volgt een brief van de bouwers. De verkoop van de woningen, die nog gebouwd moeten worden, valt tegen en voor de winkelruimte is geen interesse. Het verzoek is om de winkelruimte te schrappen en in ruil daarvoor 6 extra appartementen te bouwen. Ook wordt om een jaar uitstel gevraagd.
“Er is overleg geweest, ook tussen onze advocaten. Maar daarover is geen overeenstemming bereikt. De aanpassingen zijn zo groot, dat het project juridisch gezien opnieuw aanbesteed moet worden. En ook wilden we de opleverdatum niet meer verlengen”, aldus de wethouder.
Afgelopen vrijdag volgde er nog een brief van de ontwikkelaars dat ze toch zouden starten met de bouw, maar voor de gemeente was dat ruimschoots te laat. “De opleverdatum was afgelopen zondag. Dus dat was helemaal niet realistisch”, legt Broeders uit.
Maar was eigenlijk niet al heel lang duidelijk dat Medemblik aan Zee er nooit van zou komen? “Ik wil niet terugblikken op de periode voordat ik er was (voor juni 2022, red.). Maar doordat de opleverdatum was verstreken, konden we nu zonder financiële consequenties het contract laten ontbinden.”
Dat wordt beaamd door oud-wethouder Hans Tigges: “Eerder stoppen was inderdaad veel te duur geweest voor de gemeente. Het project was in de combinatie met hotel, winkels en woningen gewoon te veel.”
Grote vraag is: wat nu met het gebied rondom het oude stadhuis? “Ik wil in ieder geval het stadhuis behouden voor de gemeente”, aldus Morgen!-raadslid Siem Zeilemaker. “Met een culturele invulling.”
Maar zover is wethouder Jeroen Broeders nog niet. “Het is formeel nog niet eens van ons. Ik hoop dat de ontwikkelaars gewoon meewerken aan het terugleveren van het stadhuis. En dat in de staat zoals we het tien jaar geleden verkochten. Zo niet, dan worden de kosten voor herstel verrekend met de aankoopprijs die we moeten terugbetalen.”
Verdere stappen zegt de gemeente niet te zetten. “We willen dit op een zakelijke en nette manier afronden. Maar als het vanuit de ontwikkelaars wel gedoe geeft, dan stappen we naar de rechter. We staan ijzersterk.”
Reactie ontwikkelaars via Scholtens Projecten
“Wij betreuren het ten zeerste dat de gemeente het besluit heeft genomen om het plan stop te zetten. Er is een mooi plan ontwikkeld om hoognodige woningbouw te creëren. Wij zijn nog steeds van mening dat het plan realiseerbaar is, echter, vanwege bepaalde marktomstandigheden in het recente verleden, dient het plan op onderdelen aangepast te worden. Vanzelfsprekend zullen wij in gesprek gaan met de gemeente en beraden wij ons nog op onze kant van de zaak. Op voorhand doen wij hierover geen uitspraken.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844