Waarom West-Friezen streden voor de Paus: ‘Vijanden werden tegen bomen gespiesd’

17 september 2021 13:01

Strijders in een vergeten oorlog. Zo noemt de Haarlemse schrijver Kees Schaepman de soldaten die eind 19e eeuw vochten in het leger van de toenmalige Paus Pius IX. Met vooral ook opvallend veel West-Friezen, zo achterhaalde de schrijver tijdens het onderzoek voor zijn boek: ‘Soldaten van God’.

Schaepman, naast schrijver ook een bekende journalist, heeft een grote interesse voor conflicten. Bovendien waren drie van zijn familieleden ook betrokken bij deze strijd in Italië. Vrijwillig vochten zij met nog eens bijna 3.000 andere Nederlanders tussen 1861-1870 in het leger van de Paus. Om te voorkomen dat Italiaanse nationalisten het katholieke grondgebied rondom Rome zouden veroveren. 

Pieter Janszoon Jong doodde 14 soldaten

Met ook opvallend veel West-Friese katholieken. Met als meest bekende: Pieter Janszoon Jong. Een 25-jarige boerenzoon uit Lutjebroek. In 1867 vecht hij samen met andere soldaten, ook wel de Pauselijke Zouaven genoemd, bij het bergstadje Monte Libretti als het misgaat.

Tekst gaat verder onder de video.

In Nederland wordt Pieter Jong na zijn dood geëerd als een held. Er wordt een straat naar hem vernoemd, een kerk en zelfs een voetbalclub in West-Friesland draagt de naam van de eenheid van strijders waar hij mee vocht: De Zouaven. 

Er waren opvallend veel landgenoten actief in deze oorlog. Alleen uit Frankrijk sloten zich meer katholieken aan bij de strijd die uiteindelijk werd verloren. Volgen Schaepman komt het onder meer door de jarenlange onderdrukking waarmee de Nederlandse katholieken te maken hadden.

Tekst gaat verder onder de video

Het fanatisme waarmee de Nederlanders streden namens het Katholieke geloof, is volgens Schaepman iets dat we vaker zien in de geschiedenis. Zo ziet hij parallellen met Nederlanders die zich in de Tweede Wereldoorlog aansloten bij Waffen-SS. Maar ook IS-strijders die vechten voor een Islamitische staat.

Tekst gaat verder onder de video

Vanmiddag wordt bij voetbalclub de Zouaven in Grootebroek het eerste exemplaar van het boek Soldaten van God uitgereikt. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405