Walviskaak en opgravingen tonen rijke historie boerderij familie de Rijcke-Glas

11 maart 2021 20:00

GOUWE – Aan de prachtige boerderij van de familie de Rijcke-Glas pronkt een gevelsteen met duidelijk het jaartal 1671 erop. Het schip onder het jaartal doet vermoeden dat de voormalige bewoners iets met de scheepvaart uit die tijd van doen hebben. “Het is van mijn vrouw haar familie altijd geweest”, zegt Co de Rijcke, die er nu nog met drie generaties onder één dak woont. Verslaggever Sander Huisman gaat in gesprek met Co en ontdekt een walviskaak en enorm bijzondere opgravingen op het erf.

Het is een opvallende verschijning, de boerderij langs de Gouwe bij Hoogwoud. Het is één van de tekenen dat er vroeger in de buurt veel rijkdom was, bijvoorbeeld bij mensen met aandelen in de scheepvaart uit de zeventiende eeuw. Zo ook de boerderij die altijd van de familie Glas is geweest; de Hoochhoutwout. Co de Rijcke vertelt over de voorvader van zijn vrouw: “Hij had aandelen in een schip. Maar hij voer zelf niet op een schip.”

Op één van de reizen met dat schip moet in de zeventiende eeuw ook een walviskaak zijn meegekomen, maar wanneer precies is niet duidelijk: “Er staat geen datum op, dus dat is moeilijk natuurlijk”, grapt Co. De paal is jarenlang gebruikt voor de koeien en schapen om langs te schuren. “Het is heel zeldzaam hoor”, voegt Co toe. 

Artikel gaat verder onder de foto.

Walviskaak

Binnen moet verslaggever Sander eerst even goed zoeken naar de opgravingen die Co heeft gedaan in zijn tuin. De hele ruimte blijkt er vol mee te staan: de luxe majolica aardewerken borden. Ze zijn zo gaaf dat Sander ze niet aanziet voor opgravingen uit de tuin. “Het lag in de klei een paar meter diep”, verklaart Co. “Onder het pad heeft een sloot gezeten, en daar hebben ze honderden jaren spullen in gegooid.”

Bovenaan de trap staan nog meer opgravingen. Bijzonder is een hoek met Noord-Hollands slibaardewerk. “Dat gaat wel veel weg naar tentoonstellingen”, vertelt hij. Omdat de musea nu dicht zijn is al het materiaal nu thuis bij de familie aan de Gouwe. “Vroeger keken ze er niet naar om dat bruine spul, en nu is het echt gewild. Het is echt iets Noord-Hollands. In Hoorn en Enkhuizen, daar vind je het.”

Walviskaak Aardewerk

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Joost Kok & Martin van der Linde – WEEFF Café
19:00 – 21:00 uur

WEEFF TV