Wat gebeurt er met het zand uit de big bags van strijd tegen hoog water Markermeer?

26 januari 2024 08:30
Bron: NH/Maarten Edelenbosch

Het was even spannend, begin dit jaar, toen hoog water ineens de buitendijkse gebieden in onder andere Hoorn en Volendam bedreigde. Om de woongebieden te beschermen werden er zogeheten big bags met zand geplaatst. Op sommige plekken staan die zandzakken er nog steeds. NH zocht uit: wat gaat er straks met al dat zand gebeuren?

Extra zandzakken tegen hoogwater voor Visserseiland in Hoorn

Het was nog niet helemaal zeker wat er nou precies met het zand ging gebeuren als de zandzakken weg worden gehaald. Inmiddels is één ding zeker: het wordt in ieder geval duurzaam hergebruikt. 

Woonprojecten

Volgens gemeente Hoorn wordt het zand gebruikt voor de woningbouw in de omgeving. “De kleinere zandzakken worden opgeborgen in een opslag, om zo in de toekomst nog een keer gebruikt te kunnen worden.”

Volgens woordvoerder Jorrit Voet van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zijn er tweeduizend zakken gebruikt als bescherming tegen het hoogwater. Het aantal zakken dat het hoogheemraadschap in de opslag heeft liggen is nu tijdelijk verhoogd naar 5.000.

De extra zandzakken zijn opgeslagen onder een overkapping op een werf aan de Schaardijk in Hoorn. “We laten ze netjes drogen en stapelen ze op. Zo kunnen we ze gebruiken voor een volgende oefening of een echte inzet ergens in het gebied.” Volgens de woordvoerder gaat een zandzak gemiddeld zo’n tien jaar mee.

Vervuild

Volgens het hoogheemraadschap zou het kunnen dat een deel van de zandzakken vervuild blijkt te zijn. “Als de zandzakken in aanraking zijn gekomen met bijvoorbeeld rioolwater of verontreinigd materiaal, dan is er sprake van vervuiling.” Het is nu nog niet duidelijk of er zandzakken verontreinigd zijn geraakt.

Als het zand vervuild is, wordt het afgevoerd naar een afvalverwerkingsbedrijf. “Wat we precies met het zand kunnen doen hangt af van de mate van vervuiling van het zand.” 

Hoogwater

Het peil in het Markermeer is inmiddels afgenomen, maar op het IJsselmeer is deze nog steeds erg hoog. Dit heeft volgens woordvoerder Bart Jacobs van Rijkswaterstaat te maken met de harde wind. 

“De afgelopen dagen stormt het veel en daardoor is de windkracht heel hoog. Hierdoor kunnen wij niet spuien, waardoor we het peil momenteel niet kunnen beheersen.” Verder vertelt de woordvoerder dat Rijkswaterstaat er alles aan doet om het water weer op peil te krijgen. “Dag en nacht zijn er mensen aanwezig, in de hoop te kunnen spuien.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844