Waterpeil IJsselmeer even gedaald, maar loopt komende dagen weer op

28 december 2023 13:28
Bron: NH / Chantal Bos

De zeer hoge waterstand van het IJsselmeer is vandaag met 10 centimeter gezakt, doordat er goed gespuid kon worden bij de Afsluitdijk. Ook de waterstanden in het Markermeer zijn daardoor wat gedaald. Maar de komende dagen zal het waterpeil weer iets toenemen, meldt het hoogheemraadschap.

Schelpenstrand bij Schellinkhout onder water

“Door een combinatie van veel neerslag, een hoge aanvoer vanuit de rivieren en regio’s en beperkte spui mogelijkheden staan de meerpeilen in het IJsselmeergebied zeer hoog”, vertelt een woordvoerder van het hoogheemraadschap.

De gemiddelde meerpeilen op donderdag 28 december, 12.00 uur, zijn: 
IJsselmeer ​​NAP + 49 cm
Markermeer ​​NAP + 22 cm

Voor alle meren geldt dat de peilen zeer hoog zijn. Mede door de harde wind leidt dit snel tot hoge waterstanden. Vooral de buitendijkse gebieden langs het IJssel- en Markermeer hebben hier last van. Zo staan de weilanden en het schelpenstrandje bij Schellinkhout volledig onder water. En houden de recreatiegebieden en campings langs het Markermeer het ook niet droog.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zandzakken Volendam

Ook in Volendam loopt het water onderaan de dijk over de oevers. De bewoners aan het Zuideinde hebben voor alle zekerheid zandzakken geplaatst (zie foto hierboven).

Sluizen

Het streefpeil in de binnenhaven van Enkhuizen is, na het sluiten van de Sassluis gisteren, bereikt, laat het hoogheemraadschap weten. “De pomp daar zal vanaf nu dus aanslaan wanneer nodig om zo het verschil tussen het binnenwater en buitenwater niet te groot te laten worden.”

Het hoogheemraadschap inspecteert ook vandaag de dijken en treffen eventuele maatregelen waar nodig. Er geldt dan ook nog altijd alarmfase 1.

Code geel

Dat het waterpeil weer iets gaat toenemen, komt omdat er vanavond en ook komende dagen weer veel regen gaat vallen. Het KNMI heeft zelfs voor vanavond code geel afgegeven. In Noord-Holland en in het Waddengebied komen zware windstoten voor van 75 tot 90 kilometer per uur. 

Er is ook goed nieuws. Doordat de wind vanuit het zuidwesten (aflandige wind) komt, wordt het vele water niet nog meer de buitendijkse gebieden langs het IJssel- en Markermeer opgestuwd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405