Waterschap wil met boeren om tafel om te praten over vervuild water

28 februari 2024 11:04
Bron: Laurens Niezen / NH Nieuws

Boeren hebben een groot aandeel in de vervuilde wateren in Noord-Holland, stellen de Europese Unie en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Onzin, vinden de boeren zelf. Ze verzamelen zich vandaag bij het waterschap in Heerhugowaard om een pamflet met actiepunten te overhandigen. 

Boeren verzamelen zich bij hoofdkantoor Hoogheemraadschap in Heerhugowaard

Tientallen boeren hebben zich deze ochtend bij het hoofdkantoor van HHNK in Heerhugowaard verzameld. Volgens René Staal, een melkveehouder uit Berkhout en medeorganisator van de actie, worden boeren onterecht verantwoordelijk gehouden voor de vervuiling van de Noord-Hollandse wateren.

Vorig jaar liet het waterschap aan NH weten dat minstens de helft van de vervuilende stoffen in het water terechtkomt door de boeren, zoals mest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zit er ook van nature stikstof en fosfor in de bodem. Dat laatste komt doordat de bodem op veel plekken uit veen bestaat, wat langzaam wordt afgebroken. Bij dat proces komen stikstof en fosfor vrij en in het water terecht. De Europese Unie heeft afgesproken dat in 2027 alle wateren schoon moeten zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Boer René Staal overhandigt pamflet met actiepunten

Vooral naar de tweede oorzaak moet volgens Staal meer onderzoek gedaan worden voordat boeren nieuwe concessies moeten doen. Daarom heeft hij om 11.00 uur een pamflet met actiepunten overhandigd aan het waterschap. Het waterschap heeft daar positief op gereageerd en maakt graag een afspraak om met de boeren om tafel te gaan.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405