Waterschapsverkiezingen: veiligheid of ook vermaak?

8 maart 2023 19:58

Het verstevigen van dijken om ons land te beschermen tegen water; het is één van de taken van het waterschap. Wat voor keuzes moet een bestuur van een waterschap daar dan nog in maken en hoe is dat van invloed op jouw stem bij verkiezingen op 15 maart?

In deze tweede aflevering van onze serie over water spreken we met relatiemanager Robert van ’t Riet over de aanleg van de oeverdijk in Hoorn. Dit is nodig omdat de Westfriese Omringdijk is afgekeurd. Maar omdat dit cultureel erfgoed is, mag deze niet aangepast worden.

Er moest dus iets anders bedacht worden. Uiteindelijk is er gekozen om een dijk vóór een dijk te plaatsen. De gemeente Hoorn zag hierbij een kans en stapte in dit project. “Naast de oplossing voor dijkveiligheid wordt er ook een stadsstrand aangelegd; een combinatie van veiligheid én recreatie en vermaak”, licht van ’t Riet toe.

Keuze tussen veiligheid en vermaak

Er wordt niet altijd gekozen voor deze combinatie. “De situatie hier leent zich er goed voor”, legt hij uit. “Voor de rest van de dijk wordt niet per se dezelfde keuze gemaakt.” Over dit soort keuzes kan je meestemmen bij de waterschapsverkiezingen. “Niet iedereen was er blij mee, sommige dachten dat de dijk te hoog zou worden en dat ze het uitzicht over het Markermeer zouden verliezen.”

Daarnaast vinden sommige inwoners alleen de veiligheid belangrijk, terwijl andere het belangrijk vinden dat een dijkbescherming ook geschikt is voor recreatie. “Er zijn verschillende partijen waar de mensen dan op kunnen stemmen”, vertelt van ’t Riet over de komende waterschapsverkiezingen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405