Waterstof als oplossing voor het overvolle elektranetwerk

14 september 2022 21:38
Masterclass Waterstof hoofdfoto
Bron: Gerben Bakker

Leerkrachten en mensen uit verschillende technische bedrijven en overheden kwamen vandaag bijeen om te luisteren naar een masterclass over waterstof. Welke beperkingen kent de energie van de toekomst en welke kansen liggen er voor bedrijven en ontwikkelaars? Deze en meer vragen kwamen aan bod in Tabor College D’Ampte in Hoorn.

Vooruitgang

“Wij proberen ondernemers te stimuleren om te verduurzamen”, zegt Marlies van Dijk, ontwikkelaar bij ontwikkelbedrijf NHN. In Noord-Holland is dit nog erg moeilijk. Naast dat het elektranetwerk vol raakt is er ook nog weinig mogelijk om elektra aan te bieden opgewekt uit groene energie en waterstof. “Het is het kip en het ei verhaal” vertelt Erik Metselaar, ontwikkelaar van energie bij GP Groot. “Doordat er nog weinig aanbod is, nemen mensen ook weinig waterstof brandstof af. En doordat mensen weinig afnemen, wordt er ook weinig geproduceerd”.

Hier komt verandering in, want volgend jaar gaat in Alkmaar het eerste tankstation open waarbij je ook waterstof kan tanken. Wim Roks, manager bij Simon Loos investeert in projecten die waterstof als energiebron gebruiken. “Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar we zien zeker de voordelen ervan in”. Zo vertelt Roks dat zijn elektrische vrachtwagens na 2 uur voor 80% opgeladen zijn, terwijl waterstof in 5 minuten 6kg getankt kan hebben waar je dan weer 600 km mee kan rijden.

Masterclass Waterstof publiek

Werkgelegenheid

Het doel van de masterclass is bedrijven, leerkrachten en overheden te inspireren in energie van de toekomst. “We hebben handige mensen nodig”, vertelt Roks. “Er is genoeg bedacht, nu moet het gemaakt worden. Hier is technisch personeel voor nodig”. Roks benadrukt dat de wegenwacht een technisch team heeft die oplossingsgericht werkt. “Dat hebben we nodig”.

De masterclass is georganiseerd door Gerben Bakker, projectleider van het Techniekpact West-Friesland en Els Huitema, adjunct directeur Tabor College D’ampte. Het techniekpact is een samenwerkingsverband tussen overheden, scholen en bedrijven om studenten te stimuleren om technische beroepen te kiezen. “Er zijn andere skills nodig dan een paar jaar geleden”, vertelt Metselaar. Daarom is het belangrijk dat scholen en bedrijven blijven ontwikkelen in scholing van personeel.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844