We Promise dient klacht in na opbreken vreedzaam protest tegen standbeeld J.P. Coen

24 januari 2022 19:46

Actiegroep We Promise heeft een klacht ingediend tegen de gemeente Hoorn bij burgemeester Jan Nieuwenburg. Twee leden protesteerden zaterdagochtend met een spandoek tegen het beeld van J.P. Coen op de Roode Steen, maar die werd door twee boa’s vroegtijdig afgebroken. Tot onbegrip van de oprichters.

Roode Steen JP Coen juni 2020

“Al snel kwamen twee boa’s een kijkje nemen”, vertelt oprichter Marisella de Cuba van actiegroep We Promise aan NH Nieuws, die strijdt tegen racisme en discriminatie in West-Friesland.

De boa’s spraken de beide oprichters aan en wezen erop dat mensen bij hen geklaagd hadden over de demonstratie, iets wat De Cuba niet begrijpt. “We demonstreren op een vreedzame manier, waarbij niemand lastig gevallen wordt.” Toch werden ze ‘dringend verzocht’ om het plein te verlaten, anders zou er ingegrepen worden.

Woordvoerder Marieke van Leeuwen, van de gemeente Hoorn, bevestigt dat er een klacht is ingediend. Ook GroenLinks zou vragen hebben gesteld aan het college over het openbreken van het protest door de twee boa’s. “Het protest was bij ons niet gemeld, terwijl er een meldingsplicht is als je wilt demonstreren. Dat staat los van de vraag of er ingegrepen mag worden als er toch een demonstratie gehouden wordt.”

Van Leeuwen geeft aan dat de gemeente nog met een reactie komt of hier juist gehandeld is.

Zo vaak mogelijk

We Promise wil dat het beeld van de Roode Steen verdwijnt, omdat ‘het een symbolische verering van kolonialisme en massamoord is’. De twee oprichters liepen met een spandoek ’Massamoord verdient geen standbeeld. #wegmetjpcoen’ over het Grote Noord, richting het plein, terwijl ze op Facebook een liveblog uitzonden. 

Hiermee roept de actiegroep zowel burgers als organisaties op om met de slogan ‘#wegmetjpcoen’ zo vaak mogelijk dit jaar actie te voeren.

Verplaatsen naar museum

We Promise roept 2022 uit tot actiejaar tegen het standbeeld en kondigt aan wekelijks te zullen protesteren tot het beeld verplaatst is. “We willen het standbeeld verplaatsen naar een museum, waar het voorzien wordt van de juiste context”, stelt De Cuba, die aanwezig was tijdens het protest. 

De Cuba: “Het geluid tegen onrecht, racisme en discriminatie wordt gedempt. Nu ook weer. We gaan ons best doen om dit probleem creatief onder de aandacht te brengen en houden, dat ze hier iets mee moeten doen. Het kan gewoon echt niet.”

Voorheen hield de actiegroep krijtacties, een terrasactie, waar ze in alle stilte verspreid op het terras gingen zitten met bordjes, en deelden ze flyers uit. “Het is tijd dat de gemeente luistert naar de talloze stemmen die al jarenlang laten horen dat het standbeeld kwetsend is. Het vereren van een massamoordenaar en genocidepleger is schandalig en moet per direct ophouden.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405