“We wilden een orkest van 80 man stukken uit Star Wars laten spelen”

20 juni 2020 01:39

Een 80-ledig orkest onder leiding van Wouter Hakhoff, live op de Hoornse Stadsfeesten: het had zomaar kunnen gebeuren deze zomer. Corona gooide roet in het eten.

“We wilden een orkest van 80 man stukken uit Star Wars laten spelen, onder leiding van Wouter Hakhoff”, vertelde voorzitter en programmeur Theo Viset aan WEEFF Radio. De organisatie van het Hoornse Festival was al erg ver met het realiseren van dit plan. Het liep stuk door het wegvallen van de belangrijkste sponsor, die zich terugtrok vanwege omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen. Niet veel later hakte de organisatie zelf ook de knoop door: de Hoornse Stadsfeesten gaan dit jaar niet door. Een maandje later besloot het kabinet álle Nederlandse evenementen tot september te verbieden.

Overleg

De coronacrisis bezorgde Viset en de andere bestuursleden slapeloze nachten. De organisatie wilde het evenement in eerste instantie gewoon door laten gaan, “maar ik zag op een gegeven moment ook wel in dat we hier een beslissing over moesten maken”. Via een aantal Skypevergaderingen hakte het bestuur de knoop op 25 maart definitief door: voor het eerst in 22 jaar geen Hoornse Stadsfeesten.

Gezondheid

De organisatie wilde verantwoordelijkheid nemen en vooral duidelijkheid geven aan betrokken partijen. Maar de belangrijkste reden was gezondheid, “je kunt het risico niet lopen dat er mensen ziek worden”. Tot slot moet het festival, wat volledig draait op sponsoring en donaties, ook gefinancierd worden. Veel ondernemers, met name horecabedrijven, zaten de afgelopen maanden zonder inkomsten. “Ik vind het gewoon heel moeilijk om een ondernemer te bellen voor een sponsorbedrag, als hij drie maanden niet open mag”, licht Viset toe.

2021

Bijna de gehele programmering stond al klaar voor deze editie. Naast een Star Wars concert zou de Hoornse zangeres Elsa Bekman haar nieuwe album presenteren. “We kunnen bijna de gehele programmering in principe gewoon meenemen naar volgend jaar”, vertelt Viset.

Hoewel de plannen klaarliggen, is hij nog niet begonnen aan de organisatie voor volgend jaar. “Maar in mijn hoofd ben ik natuurlijk al wel aan het nadenken over 2021”. En mocht er later in dit jaar meer versoepeld worden, dan heeft Viset ook nog wel wat ideeën liggen: “ik denk dan niet aan een Stadsfeesten weekend, maar meer aan een cultureel weekend”.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405