Weinig vrouw op straat: wie zijn deze vrouwen achter West-Friese straatnamen?

3 maart 2024 09:57
Bron: WEEFF / Sander Huisman

Straten die naar een vrouw zijn vernoemd, zijn schaars in West-Friesland. Van de straten die überhaupt naar een mens zijn vernoemd, is maar een klein deel naar een vrouw vernoemd. In de gemeente Opmeer gaat het bijvoorbeeld om 12 procent, blijkt uit een eerder raadsvoorstel. In de gemeente Hoorn om een kleine 17 procent. En in Koggenland is het helemaal lang zoeken naar een hofje of laan die naar een vrouw vernoemd is.

Maar welke straten zijn er wel te vinden die een vrouwennaam dragen? Natuurlijk zijn er in veel gemeenten leden van het Koninklijk Huis te vinden op de blauwe bordjes. En er zijn een opvallend aantal schrijfsters die een eigen laan op plein hebben.

Middenin de themaweken over straatnamen, en daags voor Internationale Vrouwendag ging verslaggever Sander Huisman op zoek naar de verhalen achter straatnamen in West-Friesland die naar een vrouw zijn vernoemd.

In Hoogwoud is bijvoorbeeld de Louise Hedwig van Catzstraat prominent aanwezig. Ze was enige tijd jonkvrouw, onder andere van Stede Hoochwoudt. In die tijd was ze de grootste investeerder van de bouw van het toenmalige raadhuis – waarop haar naam ook terug te vinden is.

In de Kersenboogerd in Hoorn zijn al eind jaren ’80, begin jaren ’90 van de vorige eeuw straten naar vrouwen vernoemd. Rondom het Betje Wolffplein en het Aagje Dekenplein – twee pleinen die niet geheel toevallig naast elkaar liggen – zijn meerdere straten naar vrouwen vernoemd.

Bekijk direct het onderdeel van de volgende straatnamen:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844