Wekenlang zorgde medisch personeel voor tweeling van Mart, nu doet hij iets terug

14 augustus 2021 06:00

Mart Smit uit Kolhorn gaat 8 oktober 150 kilometer hardlopen langs de drie ziekenhuizen die wekenlang zorg droegen voor zijn pasgeboren tweeling. De baby’s werden vroegtijdig gehaald, omdat er tijdens de zwangerschap van zijn vrouw een zeldzame complicatie ontstond, genaamd TAPS. Daarom wil hij nu hardlopend geld ophalen voor deze aandoening en de ziekenhuizen bedanken. 

In 2020 bleek de vrouw van Mart zwanger van een drieling. Een spannende tijd brak aan. Een van de baby’s ontwikkelde zich niet goed en heeft het niet gered, maar de andere twee wel. Doordat de baby’s eeneiig waren en gebruik maakte van dezelfde placenta, traden er complicaties op en ontstond de aandoening TAPS. “Een van onze eeneiige tweeling bleef voor een andere baby, die zich helaas niet goed had ontwikkeld, bloed rondpompen, waardoor grote risico’s ontstonden in de zwangerschap”, vertelt Mart eerder deze week op NH Radio.

Uiteindelijk is de tweeling van Mart en zijn vrouw bij 29 weken gehaald in het LUMC in Leiden.  “Er waren gewoon zulke grote risico’s in de zwangerschap, dat op een gegeven moment een afweging gemaakt moest worden. Dan is het risico groter in de buik dan wanneer ze te vroeg geboren worden. Bij ons lag dat kantelpunt op 29 weken.”

Zware en spannende tijd

Vervolgens hebben de twee kindjes elf weken lang in drie verschillende ziekenhuizen gelegen, een zware en spannende tijd voor Mart en zijn vrouw. “Je kunt eigenlijk niet zoveel doen”, vertelt Mart. Ze probeerden zoveel mogelijk bij de baby’s te zijn, maar op een gegeven moment ziet het medisch personeel dat Mart er erg onder lijdt.  

“Een van de medici zag het aan mijn gezicht en zei: ‘Dat gaat volgens mij helemaal niet zo goed’. Ze vroeg: ‘wat doe je nou heel graag’. En ik zei ‘hardlopen’. Dus zij zei: ‘Ga alsjeblieft een stukje hardlopen, want volgens mij knap je daar van op.'”

Uitlaatklep

En zo begon bij Mart het idee te groeien om een sponsorloop te organiseren. Hij wil dat er meer geld komt voor onderzoek naar de aandoening TAPS. “Het is nodig, omdat er nog heel veel kennis nodig is en er nog heel weinig bekend over is. En ook omdat het zeldzame afwijkingen zijn en het moeilijk is om daar fondsen voor te werven.”

Inmiddels gaat het nu goed met de tweeling en kan Mart volop trainen voor de enorme sponsorloop langs de drie ziekenhuizen in Leiden, Alkmaar en Hoorn die voor hun tweeling gezorgd heeft. “Het is voor ons een manier om direct iets terug te doen voor het team, dat ons supergoed geholpen heeft in die moeilijke periode.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405