Wereldberoemde pianorestaurateur Frits Janmaat verlaat Enkhuizen voor de liefde

15 september 2023 11:32
Bron: Tom de Vos

Na vier jaar vertrekt de wereldberoemde pianorestaurateur Frits Janmaat uit Enkhuizen. Zijn pand waarin hij werkt en woont staat inmiddels te koop. Reden voor zijn vertrek: de liefde. De 67-jarige gaat met zijn vriendin Karin samenwonen in Doetinchem en zoekt daarom een nieuwe plek voor zijn atelier. 

Frits Janmaat schenkt piano aan Westerkerk

“Ik heb haar ontmoet via internetdaten, ze is vier jaar jonger dan ik. Na een paar keer te hebben gebeld ben ik bij haar op bezoek geweest en ook gelijk gebleven. Het was super, we hadden gelijk een klik”, vertelt hij. Probleem is alleen wel dat het van Enkhuizen naar Doetinchem twee uur rijden is. En omdat zijn bedrijf zes dagen per week open is, zagen ze elkaar weinig. De plannen voor verhuizing zijn inmiddels concreet geworden.

Van Amsterdam naar Enkhuizen

In 2018 verraste hij door na 40 jaar Amsterdam te verlaten voor Enkhuizen. Janmaat is wereldwijd een begrip als het gaat om vleugels van het merk Erard. Hij noemt het zelf de Ferrari onder de piano’s. Vrijwel alle grote componisten uit de 19e eeuw hadden er één. Wereldwijd werd de expertise van Janmaat ingeroepen om Erard’s te restaureren.

Na een jaar verbouwen begon hij in zijn atelier in Enkhuizen en hij woont erboven. En nu vertrekt hij dus weer. Jammer vindt hij het niet. “Ik voel me echt een ‘lucky bastard’ dat ik haar heb ontmoet.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Pianorestaurateur Frits Janmaat met zijn vriendin Karin

En ook zijn er wel wat irritatiepunten over de omgeving van zijn pand. “Bijna elke dag pissen er wel honden vlak voor de voordeur, of poepen er zelfs. En dat lopen bezoekers dan per ongeluk naar binnen, kan ik het opruimen. Of mensen knallen fietsen tegen het raam als ze die neerzetten om de winkelstraat in te lopen. En als je er wat van zei, kreeg je bijna ruzie.”

Pand voor bijna 1 miljoen euro te koop

Zijn woon- en winkelpand, een rijksmonument uit 1584, staat inmiddels te koop voor 975.000 euro. Zijn verhuizing betekent niet dat hij stopt met zijn restauratiewerk. “Ik ben nu 67, heb net mijn eerste maand AOW gehad. Mijn kinderen noemden mij al een ouwe lul”, vertelt hij lachend. “Maar ik kan nog steeds alles, alleen wat langzamer.”

“Ik ben minder goed uit mijn hersenbloeding gekomen dan gehoopt”

Frits Janmaat

Oorzaak daarvan is een hersenbloeding in 2017. “Ik dacht daarna nog goed te kunnen herstellen. Maar ik ben er toch minder goed uitgekomen dan ik had gehoopt. Ik loop moeilijker en heb regelmatig pijn. Ik zit nu in de volgende fase: dat dit de rest van mijn leven zo zal blijven. 

Zoektocht naar een nieuw atelier

Desondanks is hij al wel op zoek naar nieuwe plek voor een atelier en concertruimte, niet al te ver van Doetinchem. “Ergens tussen Utrecht en Arnhem. Het liefst een vervallen boerderij. Dan kan ik helemaal naar mijn eigen smaak laten opknappen.”

Over wanneer hij gaat verhuizen is Janmaat flexibel. “Ik kan de piano’s opslaan. Dus ik kan er zo uit als het moet. Maar het zou mooi zijn als ik een jaar de tijd heb om op mijn gemak te verhuizen.”

Hij kijkt uit naar zijn nieuwe leven. “Ik voel me door mijn hersenbloeding een pechvogel, maar ook een bevoorrecht mens, en ben bovendien enorm gelukkig dat ik Karin heb ontmoet.”

Bekijk hieronder de reportage die we maakten toen Frits Janmaat in Enkhuizen de sleutel van zijn pand kreeg.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405