West-Fries carnaval vol eigen gebruiken: van de tosti van Gitta tot de Oersheimer beer

18 februari 2023 08:02

Niet alleen in het zuiden van het land wordt carnaval gevierd. Ook in West-Friesland wordt flink ‘gecarnavald’. Met allemaal zo hun eigen gebruiken, zo blijkt uit een rondgang langs de carnavalsverenigingen. Van haring happen, de zaterdagse stamppot tot de beer van Oersheim. 

Carnaval Zwaag 2022

We beginnen in Sijbelbroek. Buiten carnaval om, beter bekend als Sijbekarspel en Benningbroek. Carnavalsvereniging de Deursackers vierde vorige week al feest. Een optocht met praalwagens, een ouderenmiddag en feestavonden om wat voorbeelden te noemen. “De burgemeester (Dennis Straat van Medemblik, red.) brengt ons donderdag persoonlijk de sleutels van de dorpen. En zondag haalt hij die dan weer op”, vertelt voorzitter Mireille Reus. 

Tosti van Gitta met ’twee pompie’s mayo’

Vier dagen feest vraagt natuurlijk ook om een geheim recept. En dat hebben ze bij de Deursackers. “Op zaterdag na de ouderenmiddag eten we altijd stamppot. Even een bodem leggen voor de avond.” En de zondag overleven de carnavalsvierders dankzij de tosti’s en uitsmijters van Gitta. “Twee pompies mayo is het grote geheim. Je moet de boel goed smeren”, legt Mireille lachend uit. 

Door naar Enkhuizen, dat we sinds gisteren eigenlijk Haringdonk moeten noemen. Vandaag is de carnavalsoptocht met praalwagens door de binnenstad en vanavond het Gemaskerd Bal in de Nieuwe Doelen. En daar blijft het niet bij. Pas dinsdag wordt de sleutel van de stad weer teruggegeven aan de burgemeester en woensdag is het voor carnavalsvereniging de Haringhoppers pas echt klaar. 

Tekst gaat onder de foto verder.

Carnavalsoptocht Enkhuizen 2020

Blaaskaken en haringhappen

En zeg je carnaval in Enkhuizen, dan zeg je de Blaaskaken. Het blaaskapel is al 44 jaar onlosmakelijk verbonden aan de Haringhoppers, legt André Stuut, voorzitter van de carnavalsvereniging uit. “Het is wel uniek dat we ons eigen blaaskapel hebben. Zover ik weet zijn wij de enige vereniging die dat hebben. We gaan ook nooit zonder de Blaaskaken op pad.”

En carnaval wordt op woensdagmiddag traditioneel altijd bij café Bok afgesloten. “In de ochtend is het heel snel alles opruimen, zodat we daarna snel door kunnen voor het haringhappen bij café Bok.” 

De beer van Oersheim

En zo komen we uit in Oersheim (Ursem). Want ook daar wordt dit weekend volop carnaval gevierd. Met vanmiddag de optocht en vanavond feest in café de Rode Leeuw. En wat opvalt, overal waar je kijkt zie je beren. “In de oertijd was Ursem een verzamelplaats voor beren. Dus dat is ook ons logo. Bij iedereen van ons hangen de beren om de nek. Maar ook op de wietstok (scepter) van prins carnaval en op onze praalwagen”, legt voorzitter van carnavalsvereniging De Oersheimers, Wouter Bes uit. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Carnaval 2020 in Ursem

Carnavalsoptocht Zwaag live op tv

En dan is er nog het grootste carnavalsfeest van West-Friesland, in Zwaag. Met misschien wel de grootste optocht in Nederland boven de rivieren. Met dit jaar 50 loopgroepen en praalwagens. Die optocht wordt morgenmiddag tussen 13.30 en 15.00 uur live uitgezonden op tv en online bij NH Nieuws en streekomroep WEEFF.

Echte vaste gebruiken zijn er niet bij carnavalsvereniging het Masker. Behalve dat er vijf dagen volop activiteiten zijn. “We willen echt voor alle doelgroepen wat organiseren”, aldus Eric Bot. Zo was er gisteren een bezoek aan scholen, maar ook een feest voor 50+ers. En uiteindelijk op dinsdag wordt het feest voor de echt die-hards afgesloten in de Leuttempel met ‘Dikke Dolle Dinsdag’. 

“Op woensdag ruimen we dan de Leuttempel op en op uitnodiging van Prins Carnaval eindigen we dan ’s middags en ’s avonds af met alle medewerkers. Met wat eten en wat drinken om het af te sluiten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405