West-Friese boa’s dragen steeds vaker bodycam

12 december 2022 14:00
Boa

Steeds meer buitengewoon opsporingsambtenaren openbare ruimte (boa’s) dragen een bodycam, een kleine camera die op het uniform is bevestigd en beeld en geluid kan opnemen. Hoorn en Medemblik besloten hier in 2020 al toe en ook Drechterland heeft hiervoor richtlijnen opgesteld. Sinds deze maand dragen ook de boa’s in de gemeente Opmeer een bodycam.

Uit ervaringen van onder meer de gemeente Hoorn blijkt dat met het zichtbaar dragen van een bodycam vaak een escalatie kan worden voorkomen. De boa geeft vooraf een mondelinge waarschuwing dat hij/zij een bodycam draagt en deze aan wil zetten om beeldopnames te maken. Als de waarschuwing niet leidt tot een veiligere situatie, schakelt de boa de bodycam daadwerkelijk in. De opnames kunnen worden gebruikt als bewijs bij agressief gedrag en voor opsporingsonderzoek van de politie. Ook kunnen de opnames van de bodycam helpen bij de analyse van het incident.

Opgenomen beelden worden na 72 uur automatisch verwijderd. Behalve wanneer binnen deze termijn een verzoek of vordering wordt ingediend óf de boa aangifte van belediging, intimidatie of mishandeling doet bij de politie. Dan blijven die bodycamopnames bewaard voor de duur van de afhandeling van het doel waarvoor ze zijn veiliggesteld. Hierna worden ze alsnog verwijderd.

Beluister onderstaand het interview waarin boa Niels over zijn werk vertelt.

Uitzending – 28 november 2020

BOA Niels vertelt over zijn werk, hoe hij doorgaans wordt benaderd en welke momenten in zijn werk indruk maakten.

West-Friese boa's dragen steeds vaker een bodycam

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405