West-Friese buurtbussen straks voor iedereen toegankelijk, óók voor Andijker Gerrit

10 november 2022 17:55
Bron: Foto: ministerie van I

Het openbaar vervoer moet vanaf 2040 voor iedereen toegankelijk zijn. En dus óók voor mensen met een beperking, vindt Andijker Gerrit van Keulen die zelf in een rolstoel zit. Hij is blij dat er schot in de zaak zit, omdat de buurtbussen in West-Friesland voor hem nu niet te gebruiken zijn. 

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (VVD) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (tweede van links), samen met enkele ervaringsdeskundigen die gebruik maken van het openbaar vervoer

“Het is een startpunt”, reageert Andijker Gerrit van Keulen op het nieuws. Afgelopen maandag ondertekende onder meer staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) een akkoord om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is.

Het ov is namelijk niet zo ingericht dat iedereen er zelfstandig gebruik van kan maken, weet Van Keulen als geen ander. In 1990 belandde hij na een ernstig ongeluk met een spookrijder op de Markerwaarddijk in een rolstoel. Sindsdien moet hij gebruikmaken van het ov, waar hij met regelmaat tegen ‘knelpunten’ aanloopt.

Met een bak vol ‘ervaringen’ werkte hij de afgelopen jaren mee aan het akkoord. “Hoewel het nog 18 jaar duurt, zijn we blij dat er nu een akkoord op tafel ligt, en dat er afspraken zijn gemaakt. De politiek heeft een ommezwaai gemaakt”, vertelt hij.

En dat is volgens hem ook hard nodig. “Vooral in dorpen en op het platteland worden buslijnen uit de ‘vaart’ gehaald. Daar komen buurtbussen voor terug, maar mensen met een rolstoel staan dan letterlijk en figuurlijk in de kou.”

Anderhalf uur reizen 

Van Keulen: “Als ik bijvoorbeeld mijn kinderen en kleinkinderen wil zien in Bovenkarspel moet ik helemaal via Hoorn omreizen, om daar uiteindelijk de trein te pakken. Ook moet ik treinassistentie aanvragen om erin en eruit te komen. Oftewel: ik ben anderhalf uur bezig om van A naar B te komen. En dat terwijl het met de buurtbus maar zo’n tien minuten duurt, om maar niet te beginnen over de extra kosten. Eventjes spontaan naar mijn familie zit er dus niet meer in.”

Hij is blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. De provincie was in 2015 ook al bezig om de buurtbussen rolstoeltoegankelijk te maken. Maar vrijwillige buschauffeurs kwamen in opstand, omdat ze er geen heil in zagen vanwege de verwachte ‘vervoersproblemen’. “Het voorstel ketste op het laatste moment af. Als de provincie toen ruggengraat had getoond, dan hadden we zeven jaar geleden al buurtbussen die mensen met een beperking konden vervoeren.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844