West-Friese camperdief (27) ‘heeft veel last van schaamte’ en krijgt taakstraf

1 november 2023 17:09
Bron: APA / JFK

De 27-jarige K. P. uit Zwaag heeft van de Alkmaarse rechter een taakstraf van 160 uur, waarvan 40 voorwaardelijk, opgelegd gekregen voor het stelen van een camper in Julianadorp, in augustus vorig jaar.

Een gewild campermodel onder de dieven

“Ik heb heel veel last van schaamte”, zegt hij met een zachte, trillende stem. De 27-jarige K. P uit Zwaag – slanke vent, kort baardje en een tatoeage op zijn hand – beweert spijt te hebben. Hij beseft maar al te goed wat hij de slachtoffers heeft aangedaan. “Ik besef me dat ik mensen heb gedupeerd om er zelf beter van te worden.”

Hij gaf dinsdagmiddag bij de rechtbank in Alkmaar toe dat hij betrokken was bij een diefstal op een camper, in augustus vorig jaar. Hij zou de ‘koud gezette’ gestolen camper hebben opgehaald en naar een ‘stash’ (een opslagplaats, red.) hebben gebracht. Een Zwitserse toerist deed er uiteindelijk aangifte van.

Een ‘stash’ in Hem

Als eerste bekijkt de recherche camerabeelden in de buurt van bungalowpark Strandslag in Julianadorp, waar de camper werd gestolen. En zo komt de politie de vermeende ‘camperbende’ op het spoor. Ze gaan de dieven observeren, volgen ze met een peilbaken onder de betrokken ‘verkenningsauto’. 

Het leidt de politie uiteindelijk naar een loods in Hem, die daarna constant in de gaten wordt gehouden. Agenten zien hoe de ene na de andere camper naar binnen wordt gereden, waarna een witte vrachtwagen een paar dagen later de gestripte auto-onderdelen komt ophalen.

Op 3 september 2022 valt de politie de loods binnen en treft een tweetal, onder wie P. en medeverdachte L. de B. (27) uit Enkhuizen, voor een motorblok aan. Ze zijn druk bezig om een camper te strippen. “Zwijgen is goud”, zou er zijn gezegd. Om hun heen liggen allemaal onderdelen van gestolen campers.

Een ‘camperbende’ van zeven man

De 27-jarige K. P. uit Zwaag moest samen met nog zes andere verdachten in de rechtbank verschijnen. Zij staan allen terecht in het omvangrijke Harvest-proces. Nog drie mannen uit West-Friesland worden op een later moment vervolgd, drie zijn er al veroordeeld.

Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) de afgelopen jaren tenminste zeven campers hebben gestolen en gestript in Noord-Holland. Ook dit jaar wordt de provincie geteisterd door diefstallen. Maar liefst 21 campers werden er ontvreemd.

P. deed het omdat hij schulden had die hij terug moest betalen. “Ze (de medeverdachten, red.) waren daarvan op de hoogte. Zonder na te denken heb ik gezegd dat ik kon helpen bij het demonteren.” Hij zou niet geweten hebben dat het om gestolen campers ging. “Ik dacht dat het om schadeauto’s zou gaan.”

De officier van justitie rekent het de man aan dat hij er niet bij heeft stilgestaan dat de diefstal naast financiële ook emotionele schade voor de slachtoffers heeft. “We kunnen ons denk ik allemaal wel voorstellen hoe zoiets voelt”, roept hij door de microfoon. “De vakantie is voorgoed verpest.”

Kleine rol

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de handelwijze steeds hetzelfde. De diefstallen vinden allemaal ’s nachts plaats, waarna de gestolen campers ‘in fases’ ergens worden ‘koud gezet’. Het OM eiste dan ook een taakstraf van 240 uur, waarvan 40 voorwaardelijk.

P.’s advocaat, Amber van Westen, vond het strafvoorstel te gortig. Wijzend op de rol van haar cliënt vroeg ze om een mildere straf. “Hij had slechts een kleine en ondersteunende rol”, zegt ze. “Bovendien heeft hij als enige bij de politie uitgebreid verklaard daarover.”

De rechtbank in Alkmaar ziet voldoende bewijs en legt de man daarom een taakstraf van 160 uur, waarvan 40 voorwaardelijk, op.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844