West-Friese gemeenten gaan vooral het gesprek aan bij controle toegangsbewijzen

29 november 2021 10:50

De West-Friese gemeenten controleren steekproefsgewijs op de handhaving van het coronatoegangsbewijs in de horeca en bij sportverenigingen. Dat blijkt uit een rondvraag van de West-Friese redactie langs alle zeven gemeentes. Van de West-Friese inwoners wordt verwacht dat iedereen zelf verantwoordelijkheid neemt voor het indammen van het coronavirus, en dat de gemeentes handhaven op buitensporige situaties.

Westfries Museum en terrassen Roode Steen

Volgens de gemeentes begint handhaven met het gesprek dat met elkaar gevoerd wordt. Medewerkers van de West-Friese gemeenten zetten naast handhaven in op het contact met de horecaondernemers, zodat duidelijk wordt welke hulp en advies nodig is.

“Wij zijn verantwoordelijk voor de handhaving en dat doen we, maar niet met een heel leger aan BOA’s”, vertelt de gemeente Hoorn in een reactie. “En dat moet je ook niet willen. Handhaving gaat verder dan zwaaien met je bonnenboekje.”

Steekproeven

Ook de andere gemeenten laten weten steekproefsgewijs te controleren op de handhaving van de QR-codes en vooral in gesprek te gaan met ondernemers. “Wij zijn altijd bereid te adviseren op welke wijze de horeca, ondernemers of sportverenigingen dit het beste kunnen inrichten”, vertelt de gemeente Opmeer. “Bij de uitvoering van de coronatoegangsbewijs-controles kunnen wij deze organisaties financieel tegemoet komen.”

“Wij handhaven op excessen en controleren steekproefsgewijs, net zoals voorgaande perioden”, legt burgemeester Bonsen van de gemeente Koggenland uit. Hetzelfde geldt voor de gemeenten Drechterland en Stede Broec, die naast de excessen handhaven op locaties waarover zij signalen ontvangen.

Extra capaciteit

Voor de check op het coronatoegangsbewijs is door de Rijksoverheid geld beschikbaar gesteld dat gebruikt kan worden om horeca en sportclubs te ondersteunen bij de uitvoering van de coronacheck. “De gemeente Medemblik gebruikt dit budget tweeledig: voor extra mankracht die het goede gesprek aangaan, en ondersteuning van de ondernemers bij de controle op het coronatoegangsbewijs.”

“We informeren eerst. Daarna spreken we aan, waarschuwen we en handhaven op excessen”

monique bonsen, burgemeester koggenland

“Qua handhaving houden we de lijn aan die we normaal gesproken ook aanhouden”, zegt burgemeester Bonsen van de gemeente Koggenland. “We informeren eerst. Daarna spreken we aan, waarschuwen we en handhaven op excessen. Dat doen we in Koggenland vanuit de bestaande BOA-bezetting en aanvullend huren we extra capaciteit in.”

Zelfscanners

Bezoekers van horecagelegenheden in Enkhuizen hebben de mogelijkheid om zelf hun QR-code te tonen bij de ingang van een café of restaurant. De gemeente heeft tientallen zuilen uitgegeven aan de horeca, waarbij horecaondernemers vanaf een afstand kunnen zien of de bezoekers een groen scherm krijgen en door kunnen lopen.

Na het eerste weekend hoorde Cees Klein, eigenaar van café De Slof in Enkhuizen, van zijn collega’s dat deze manier met de zelfscanners goed is bevallen. De gemeente vertelt in een reactie aan de West-Friese redactie dat horecaondernemers steekproefsgewijs het ID van hun bezoekers controleren. Volgens hen is het nog te vroeg om te evalueren.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405