West-Friese horeca vreest de komende wintermaanden: “Dit is niet vol te houden”

8 september 2022 15:00

Torenhoge gasrekeningen, een schrijnend tekort aan personeel én het terugbetalen van uitgestelde belastingen uit coronatijd. De West-Friese horeca vreest de komende wintermaanden. “Het wordt een spannende tijd.”

Net als veel Nederlanders gaan ook de horecazaken gebukt onder de historisch hoge gasprijzen. Rob Baltus is regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Noord-Holland en werkzaam in De Nadorst in Blokker. “Het bedrag dat ik normaal in december betaal – als ik de tent maximaal warm stook – betaalde ik nu al in augustus. Kun je nagaan als het kouder wordt.”

Peter Spruit herkent de verhalen. Hij is eigenaar van vier restaurants onder de naam Gewoon Lekker. Er zijn vestigingen in Hoorn, Wervershoof, Heerhugowaard en Zaandam. “In het hotel restaurant in Heerhugowaard moeten we dagelijks 50 kamers warm houden. Normaal hadden we maandelijks zo’n 9 à 10 duizend euro aan energiekosten, nu zit dat op 30 à 40 duizend euro per maand.” 

Bizarre bedragen

Bizarre bedragen. “Voorlopig is het voor ons nog op te hoesten, omdat we in zowel Hoorn als Heerhugowaard goed lopen. Maar we weten niet wat de winter brengt. Ik kan me ook voorstellen dat we op een gegeven moment keuzes moeten maken: later openen, bijvoorbeeld. Om zo stookkosten te besparen. Daar denken we wel over na.”

“Ik voorzie dat mensen de stekker eruit trekken”

Frank Wisse, Horecaondernemer

De Hoornse horecaondernemer Frank Wisse zit zelf ‘veilig’ met een vast energiecontract, maar ziet collega’s in de moeilijkheden komen. “Vooral de kleinere ondernemers. Er zit na de coronaperiode al weinig vet op de botten bij veel bedrijven en als je energierekening net zo hoog is als de huur van je pand, dan is dat niet vol te houden. Ik voorzie dat mensen de stekker eruit trekken. Het wordt een spannende tijd.”

Baltus heeft nog geen berichten ontvangen van sluitingen, maar krijgt door zijn rol bij brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wel de nodige verontruste telefoontjes van collega’s. “Ik denk dat iedere ondernemer goed bij zichzelf te rade zal gaan wanneer hij open gaat. Stook ik op een regenachtige dag de tent vol voor een paar klanten? Of sla ik de lunch over? Dat soort afwegingen gaan gemaakt worden, denk ik.”

Personeel

Hel wel of niet openen van horecazaken hangt ook vast aan de hoeveelheid personeel. Want ook dat is een punt van zorg. Peter Spruit heeft 120 mensen in dienst, maar de vestiging van Gewoon Lekker in Wervershoof is al sinds eind vorig jaar gesloten, vanwege een tekort aan mensen. Toch mikt hij op een snelle heropening. “We gaan vanaf oktober nieuwe krachten opleiden en hopen niet lang daarna de deuren te kunnen openen. Er zijn al heel veel klanten die willen reserveren, maar we willen het eerst weer goed op de rit hebben.”

Wisse moet één van zijn zaken geregeld sluiten door een gebrek aan arbeidskrachten. “Er is een groep personeel, die minder loyaal is dan voorheen. En een ander deel kun je ook niet altijd maar inzetten. Dus dan schuiven we wat en gaan we een dag dicht. Erg? Ach, we mochten tijdens corona een jaar lang niet open…”

Aflossen

Tijdens corona was er uitstel van het betalen van loon- en omzetbelasting. Dit om de sector lucht te geven. Maar per 1 oktober moet er worden begonnen met de aflossing hiervan. Daar heeft de ondernemer maximaal 5 jaar voor. “Dit bedrag kan in sommige gevallen aardig oplopen, tot wel een maandsalaris van een personeelslid”, weet Baltus. “Dat maakt de aankomende periode extra spannend.”

Hij volgt de ontwikkelingen nauwgezet. “Ik heb nog geen slapeloze nachten, maar denk soms wel eens: hoe gaan we dit nu weer rondbreien? Ik verwacht na de jaarwisseling wel een kantelpunt voor de branche. Want niet voor iedereen is dit vol te houden.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405