West-Friese jeugd lui? 36 fietsers bewijzen met Tour de Fris het tegendeel

2 mei 2023 11:49
Bron: Aangeleverd / Marcel Lahnhardt

Anouk Kalwij ritst haar windjack nog maar eens dicht. Want ook vandaag staat er tijdens Tour de Fris een lange etappe op het programma. Samen met 35 andere jonge fietsers rijdt de Spanbroekse deze week vanuit het Deense Ringkøbing naar Hoogwoud, waar ze zaterdag hopen aan te komen.   

Tour de Fris: Anouk (rechts), samen met Maud, Roos, Renske

11 jaar geleden werd het initiatief gestart. Voorzitter Marcel Lehnhardt was er toen ook al bij. “Er was veel negatieve berichtgeving rondom West-Friese jongeren. Het ging veel over comazuipen, gamen en dat ze niets wilden en deden. Dat ze lui waren. Toen wilden we laten zien dat dat niet het geval is. Dus bedachten we een prestatietocht. En zo gaat het al jaren.”

En zo startten in totaal 36 jongeren en 23 vrijwilligers afgelopen zondag aan een nieuwe editie van Tour de Fris. Vanochtend vertrokken ze uit het Duitse Medelby – net over de Deense grens. Een nieuwe dag voor de fietsende strijders, gekenmerkt door heuveltjes en (tegen)wind.

Weinig bergen

“De etappes zijn wat langer dan andere jaren, omdat we weinig bergen tegenkomen”, weet Lehnhardt. “Weinig klimkilometers dus. We houden het tempo van de langzaamste aan. Het is samen uit, samen thuis. Het is geen wedstrijd, maar een prestatietocht.” 

De jongste deelnemer aan Tour de Fris is 13 jaar. Anouk is met haar 17 jaar inmiddels een ‘veteraan’ in het peloton. “Het is de derde keer dat ik meedoe. Ik ben eerder ook in Frankrijk en Duitsland geweest. Waarom ik meedoe? We hebben een grote en leuke groep. Mijn broertje, neefjes en twee vriendinnen doen ook mee. Soms is het fietsen wel pittig zwaar, door de heuvels en de tegenwind. Maar als we ’s middags op de camping aankomen, is het al snel weer gezellig.” 

“Het is samen uit, samen thuis. Het is geen wedstrijd, maar een prestatietocht” 

Marcel Lehnhardt – organisatie Tour de Fris

Opvallende deelnemers aan deze Tour de Fris is de deelname van drie Oekraïense deelnemers: Sofia, Oleksandr en Solomiia. “De taalbarrière is nog wel lastig en ze hadden nog niet veel fietservaring. Maar ze doen het goed”, zegt Marcel. Zelf is hij al veel langer bezig met Tour de Fris. “In oktober gaan we al op zoek naar campings en zetten we de route uit.”  

Komende zaterdag zijn ze weer terug en wacht na 700 kilometer een glorieuze huldiging voor het peloton in Hoogwoud. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844