West-Friese jongeren maken theater voor mensen met een kleine portemonnee

20 oktober 2023 13:07
Bron: DLZ

Ruim 20 jongeren uit West-Friesland maken samen theatervoorstellingen. Ze doen alles zelf, van acteren tot aan het decor. Binnenkort komt hun eigen versie van Sneeuwwitje uit. “Door alles samen te doen kunnen we onze voorstellingen ook aanbieden aan mensen die het minder breed hebben.”

Het idee voor de eigen theatergroep, genaamd DLZ-Theaterproducties, ontstond zo’n vijf jaar geleden. “We waren met een clubje aangesloten bij het Theatertalent Hoorn”, legt Dave uit. “We vinden het allemaal leuk om theater te doen, en hadden als doel om een eigen voorstelling te maken.”

Het Talententheater bleek uiteindelijk te klein voor de groep, die door de populariteit uitgroeide tot een gezelschap van 21 theatermakers. Allen in de leeftijd tussen 13 en 21 jaar. Na de producties van Assepoester en Doornroosje staan over twee weken de voorstellingen van Sneeuwwitje op het programma.

“Het leuke van de groep is dat we bijna alles zelf doen. Zo hebben we niet alleen spelers op het podium, maar maken we samen ook het decor. En regelen we zaken als productie en kaartverkoop”, gaat Dave verder. “Iedereen heeft zijn eigen taak, en niemand is belangrijker dan de ander. Dat is heel bijzonder. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend, omdat we dit al jaren zo doen.”

Theatergroep doet bijna alles zelf

De voorstellingen van DLZ-Theaterproducties worden op 27 en 29 oktober gehouden bij JC Inventas in Grootebroek en bij theater Hét Postkantoor in Bovenkarspel. De shows zijn voor alle leeftijden, en ook voor mensen met een kleine portemonnee.

“Je ziet steeds vaker grote producties met dure decors, waardoor je soms 20 à 25 euro kwijt bent voor een kaartje”, zegt Dave. “Bij ons zijn de kaarten maximaal 5 euro. We zien daarom veel bestellingen van gezinnen, en voor kinderfeestjes die tijdens de theatershows gehouden worden.”

Kinderen die naar de theatershows van Sneeuwwitje komen, krijgen een compleet verzorgde middag. Zo kunnen ze een kleurplaat intekenen, en een meet & greet plus foto krijgen met de cast. “Zo kunnen ze zich een paar uur volledig laten onderdompelen in een magische wereld, die helemaal in het teken staat van prinsen en prinsessen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405