West-Friese journalist onderzoekt risico’s landbouwgif

2 december 2022 12:00
krijg ik parkison podcast

Als tiener pelde EenVandaag Radio-verslaggever Laura Kors zomer na zomer tulpenbollen in West-Friesland. Wanneer ze tijdens een radioreportage Parkinson-patiënt Ger Geurts ontmoet, die zijn ziekte waarschijnlijk te danken heeft aan blootstelling aan landbouwgif, gaan bij Laura de alarmbellen af. Kan zij ook de ziekte van Parkinson krijgen? En hoe zit dat met haar familie, vrienden en dorpsgenoten?

In de AVROTROS / NPO Radio 1-podcast Krijg ik Parkinson? probeert Laura onder meer antwoord te krijgen op deze vraag. Top-expert neuroloog Bas Bloem van de Radboud Universiteit Nijmegen laat weten Laura’s zorgen niet weg te kunnen nemen. Dit is het begin van een zoektocht naar de risico’s van blootstelling aan pesticiden. Is er een manier om zeker te weten dat je de ziekte van Parkinson krijgt? Laura onderzoekt wat er bekend is over de link tussen Parkinson en pesticiden. En wat gebeurt er als je daadwerkelijk de ziekte van Parkinson krijgt?

De 5-delige podcast-serie Krijg ik Parkinson? is niet alleen het verhaal van Laura’s persoonlijke zoektocht naar de risico’s, maar vertelt ook de ervaringen van mensen die dagelijks met de ziekte te maken hebben en de soms ingrijpende effecten van de behandeling die ze kiezen. Laura trekt daarvoor West-Friesland in, onder meer naar Lutjebroek. Ook de agrariërs komen aan het woord over de gezondheidsrisico’s van hun pesticiden gebruik.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405