West-Friese nachthoreca blijft vanavond gesloten, burgemeesters vragen om geduld

12 februari 2022 15:15

Even leken een aantal West-Friese horecazaken zich vanavond achter de protestactie De Nacht staat op te scharen en vanavond de deuren te openen. Ondernemers houden hun zaak gesloten, nu gemeenten in Noord-Holland Noord hebben aangekondigd te handhaven op de geldende maatregelen. Burgemeesters roepen op om geduld te hebben. 

nachthoreca hoorn

Het kabinet is voornemens om de openingstijden van de horeca vanaf volgende week vrijdag te verruimen naar 01:00 uur ’s nachts. Komende dinsdag is er weer een persconferentie.

De burgemeesters roepen op de geldende maatregelen van dit weekend te respecteren en ondernemers lijken daar, hoewel met flinke tegenzin, gehoor aan te geven. “Ik vind het een beetje kinderachtig”, vertelt Frank Wiese, eigenaar van een aantal zaken op en rond de Roode Steen in Hoorn. “Het nachtleven is al vier jaar dicht. Heel sneu dat ze die paar uurtjes dan vanavond niet gegund wordt.” 

‘Jeugd wil uit’

Rob Baltus, regiovoorzitter Noord-Holland van De Koninklijke Horeca Nederland ziet ook dat zijn achterban in West-Friesland en de Noordkop gehoor lijkt te geven aan de oproep van de burgemeesters.

Baltus ondersteunt het initiatief wel: “Het begint te kriebelen. Iedereen heeft zin om weer te beginnen en de jeugd wil uit. Het barst in de regio van de boerenschuren, waar ze nu gaan zitten, in plaats van gecontroleerd bij ons.” 

“Wat niet mag, dat mag niet” 

Burgemeesters Noord-Holland Noord

Ook Baltus noemt het ‘een beetje kinderachtig’ dat de gemeenten dit weekend geen oogje toe knijpen. Toch is de gemeenschappelijke verklaring van de burgemeesters helder: “Wat niet mag, dat mag niet. Er mag van ons worden verwacht dat we de landelijke regelgeving naleven.” 

Toch gedoogden een aantal gemeenten de horeca al eens eerder bij openstelling. Een maand geleden, toen álle horeca nog gesloten was en achterbleef in versoepelingen, mocht onder meer de Hoornse horeca een dag open. Dat ging om een eenmalige actie, benadrukt woordvoerder Marieke van Leeuwen vandaag.

Begrip

De gemeente heeft begrip voor de situatie waarin de nachthoreca verkeert en pleit al langer voor meer openstelling in de sector. Toch ziet het zich vanavond genoodzaakt om de landelijke handhavingslijn te volgen. 

Poppodium Manifesto liet eerder deze week al weten niet fysiek mee te doen aan de protestactie. Ze komen vanavond met een livestream: 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405