West-Friese verhalen met Trien Buis: ‘Broeder is verlegen lekker’

14 november 2023 14:03
Bron: WEEFF

Speciaal voor de Nationale Broederdag kruipt Marianne Sijm uit Wervershoof weer in de huid van Trien Buis, een typetje geïnspireerd op haar oma. In het West-Fries dialect neemt ze ons mee in verhalen van onder andere Nel van Laren-Zwuup, de eerder dit jaar overleden oermoeder van het West-Friese dialect. “Broeder is verlegen lekker!”

“Waar ik verlegen bloid van word is het gerecht broeder”, vertelt Buis. En daarom gaat deze aflevering over dit typisch West-Friese gerecht. “Lekker, met stroop en butter!”

Het is Nationale Broederdag: stuur jouw broederfoto’s in! 

Tijdens de themaweek ‘Eten wat de pot skaft!’ roepen we vandaag een speciale dag in het leven voor dé West-Friese specialiteit: broeder! Vandaag staan we tijdens de Nationale Broederdag stil bij deze lokale delicatesse. We hopen dat zo veel mogelijk mensen broeder gaan maken (en eten) en ontvangen graag foto’s via westfriesland@nhnieuws.nl.

In het kader van de West-Friese eetweek ‘Eten wat de pot skaft!’ is het vandaag Nationale Broederdag. De dag waarop we de broeder – ook wel Jan in de zak genoemd – eens flink in het zonnetje zetten. Volgens het verhaal van Van Laren-Zwuup is het zaak om vooral voldoende te maken, dan heb je er een dag later nog iets aan. “Een lessie broeder de are dag, is nag lekkerder dan de frisse.”

De aflevering over Broeder kun je hieronder kijken, maar ook via WEEFF op televisie. Het televisiekanaal van WEEFF is terug te vinden bij Ziggo op kanaal 45, en bij KPN op 1359.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844