West-Friese verhalen met Trien Buis: “Een toidje terug, was er in Israël een jong moidje”

25 december 2023 12:02
Bron: WEEFF


Het is Eerste Kerstdag vandaag en met de feestdagen kruipt Marianne Sijm uit Wervershoof weer in de huid van Trien Buis. Een typetje geïnspireerd op haar oma. In het West-Fries dialect neemt ze ons mee in het Kerstverhaal en geeft ze haar mening over nieuwe tradities. “Dat mense cadeautjes vragen, Sinterklaas is toch net an de reet gaan? Ik snap ’t niet hoor.”

Toch zijn er ook ontwikkelingen geweest in de afgelopen jaren waar Buis wel “verlegen bloid” van wordt. Hoewel het naar haar mening ook soms een beetje een circus wordt, vindt ze de lichtjes in de tuinen wel mooi. “Ik hewwe zeluf zomaar ’t idee, dat de mense een beetje vergeten benne waar ’t eigenlijk om draait.”

Volgens Buis zou het moeten draaien om het Kerstverhaal zelf. “Een mooi toidje terug, was er in Israël een jong moidje”, leest ze voor. “En de scharrel was Josef”.

Meer West-Friese verhalen

Eerder, in het kader van de West-Friese eetweek ‘Eten wat de pot skaft!’, vertelde Buis het verhaal van Nel van Laren-Zwuup over het gerecht ‘Broeder’. Deze aflevering is terug te kijken op YouTube.

De aflevering over het Kerstverhaal kun je hieronder kijken, maar ook via WEEFF op televisie. Het televisiekanaal van WEEFF is terug te vinden bij Ziggo op kanaal 45, en bij KPN op 1359.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405