West-Friese weggeefkasten geplunderd en vernield: “Boos en teleurgesteld”

4 januari 2023 12:07

Gefrustreerd, boos en teleurgesteld zijn ze. Krista uit Wognum en ‘collega’ Simone uit Hoogkarspel, die beiden een weggeefkast beheren. De kasten werden deze week door dezelfde groep mensen geplunderd en bij Simone en bij een kast in Enkhuizen werd er zelfs schade toegebracht. “Hier doe je het niet voor.” 

Krista Leussink en Simone Oudt zetten zich actief in voor mensen die het financieel zwaar hebben. Met goedgevulde weggeefkasten in de tuin, waarvan mensen per keer enkele spullen kunnen pakken. Denk hierbij aan etenswaren en verzorgingsproducten. Ze ontvangen deze goederen via donaties. “Ik denk dat hier per dag 10 tot 12 mensen komen”, weet Simone, die ook een mini-bieb heeft. “Sommigen komen ’s avonds laat of ’s nachts, waarschijnlijk uit schaamte.”  

Op oudjaarsdag kwam de groep van 6 of 7 personen voor het eerst in beeld. Bij Krista Leussink in Wognum, die op dat moment niet thuis was. “Ik kreeg op mijn telefoon een melding van mijn camera dat er beweging bij de weggeefkasten. Ik zag ze heel veel spullen pakken en ze bleven ook heel lang in mijn tuin, wel een minuut of 10.”

Lege kasten

Toen ze thuis kwam, trof ze lege kasten aan. “De plank met daarop de verzorgingsproducten was zo goed als leeg. Uit de kast met eten waren heel veel producten weg. Er staat heel duidelijk wat de regels zijn. Dat er maximaal 4 producten per keer gepakt mogen worden. En ook dat er camera’s hangen.” Eerder al heeft Krista eens een echtpaar aangesproken op het ‘koopgedrag’, met succes. “Die vertelden dat ze ook spullen voor anderen meenamen. Maar zo werkt het niet.”  

Na een oproep op Facebook wordt de volgende dag een groot deel van de goederen teruggebracht. “Er werden ook excuses aangeboden, ze zeiden dat ze geen Nederlands begrepen. Dus ik dacht dat het hiermee klaar was”, zegt Krista. 

Simone Oudt uit Hoogkarspel

Totdat ze een bericht krijgt van ‘collega’ Simone, met wie ze goed contact heeft. Die heeft een half uur na de excuses in Wognum een groepje bij haar buurtkast De Anemoon gehad. “Ze belden eerst aan en vroegen wat de regels waren, gewoon in het Nederlands.” 

Toen ze even later ging kijken, was het resultaat: heel veel spullen weg, kapotte potten groente op de grond en een vernield kastje. Bij het zien van de beelden van Krista weet het tweetal genoeg: ze hebben te maken met hetzelfde ‘winkelpubliek’. 

Ze weten dat ook in Enkhuizen een dergelijk kastje is gesneuveld. Of dat ook door dezelfde groep is gedaan, is niet bekend. 

“Van die kapotte potjes groente had iemand weer kunnen eten”

Simone Oudt, Buurtkast ‘De Anemoon’

Simone haalt eens diep adem, terwijl ze de kast nog wat aanvult. “Ik ben gefrustreerd, boos en heel teleurgesteld in deze groep mensen. Ik hoop ook echt dat ze hier niet meer komen. Die kapotte potjes groente vind ik misschien nog wel het ergst. Daar had iemand anders weer van kunnen eten.”  

“Hier doe je het niet voor. Laten we hopen dat dit de laatste keer was”, zegt Krista teleurgesteld. “Maar ik ben niet iemand die snel opgeeft”, zegt Simone. “Dus we gaan gewoon door, voor de mensen die het wél waarderen. Wel heb ik besloten om camera’s aan te schaffen. Jammer dat het zo moet.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405