West-Friesland hamstert jodiumpillen, apothekers gefrustreerd: “Het is niet nodig”

26 maart 2022 08:00

Inmiddels zijn de jodiumtabletten weer netjes op voorraad, maar toen de oorlog in Oekraïne begon en de kans op een nucleaire dreiging reëel werd, hamsterden ‘vooral veel ouderen de tabletten’. Iets wat volgens apotheker Famke Vriezen absoluut niet nodig is. “Als de bom in Oekraïne zou vallen, is dat zo ver weg, dat het stralingsniveau hier niet hoog genoeg is om schade te geven.”

Famke Vriezen apotheker Hoorn

Jodiumtabletten zorgen er na een kernongeval voor dat het lichaam geen radioactief jodium meer opneemt en voorkomt daarmee schildklierkanker. Famke Vriezen is apotheker bij BENU en staat vaak in Hoorn op de werkvloer. Toen de oorlog in Oekraïne begon, zag de apotheker een sterke trend ontwikkelen.

Tekst gaat verder onder video:

“Heel veel ouderen kwamen bij ons aan de balie en vroegen om jodiumtabletten”, concludeert Vriezen, die wel een mogelijke verklaring heeft voor het gedrag van de ouderen. “Ik denk dat dat komt, omdat deze generatie Tsjernobyl bewust heeft meegemaakt en wellicht bang is voor een herhaling vanwege de oorlog in Oekraïne.”

Onnodig

Volgens de apotheker is het volstrekt onnodig om de jodiumpillen te hamsteren. “Het is bijvoorbeeld van toepassing als je vlakbij een kerncentrale woont”, vervolgt Vriezen. “En als er echt een bom op ons land zou vallen, gaan een paar jodiumpillen je daarbij niet helpen. Dan heb je wel andere zorgen.”

Vanwege de run op jodiumpillen heeft het ministerie van Volksgezondheid eerder deze maand apothekers verzocht slechts één doosje per persoon mee te geven. Ook apotheek-keten BENU – die in Nederland 300 vestigingen heeft, waarvan drie in West-Friesland – kampte met tekorten door de run op de tabletten. “Ze waren inderdaad een tijdje niet zo goed leverbaar”, aldus Vriezen. “Maar gelukkig is dat niet meer het geval en zijn de tabletten weer beschikbaar.”

Wel raadt Vriezen aan om de tabletten niet massaal in te slaan en zeker niet preventief te slikken, want dat heeft geen nut.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405