West-Friesland in gesprek over extra opvang van asielzoekers: maar waar kan het?

26 mei 2023 17:00
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

De West-Friese gemeenten zijn met elkaar in gesprek over het opvangen van extra asielzoekers. Voor het eind van het jaar moet de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord nog eens 400 vluchtelingen plaatsen. En daarbij is ook de blik gericht op West-Friesland. Maar de grote vraag is: hoeveel komen er, en in welke gemeente worden ze opgevangen?

De beoogde locatie waar de gemeente Opmeer een opvanglocatie voor aandachtsgroepen wil inrichten

In Alkmaar zijn er al plannen om 150 vluchtelingen een plek te geven. En ook in Hoogwoud (gemeente Opmeer) wordt de mogelijkheid voor een langdurige opvanglocatie (10 jaar) onderzocht. Op beide locaties moeten naast asielzoekers, ook ruimte komen voor statushouders (vluchtelingen die mogen blijven) en spoedzoekers uit de eigen regio komen.

En daarmee lijkt West-Friesland een bijdrage te doen. Maar of het in Hoogwoud ook zover komt, is allerminst zeker. Er is verzet vanuit de buurt, zo bleek uit een verstuurde protestbrief aan de gemeente. En als het al haalbaar blijkt, is vooralsnog onduidelijk hoeveel mensen er kunnen verblijven. “Het aantal is nog onbekend. Maar de intentie is dat 50 procent van de woningen voor jongeren en starters wordt”, aldus wethouder Herman ter Veen.

Meer locaties onderzocht

Ook de locatie lijkt nog geen uitgemaakte zaak, zo laat de wethouder weten. “Naar aanleiding van de resultaten uit het haalbaarheidsonderzoek wordt een besluit genomen om één of meerdere locaties uit te werken tot een plan. Daarbij worden bewoners en belanghebbenden betrokken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Crisisopvang Avenhorn

Maar hoe zit het dan in de rest van West-Friesland? De andere zes gemeenten laten in een gezamenlijke reactie weten ‘erover met elkaar in gesprek te zijn’. “De extra taakstelling voor de hele regio is pas onlangs bekend geworden”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Crisisnoodopvang ongewenst

Duidelijk is ook dat het Rijk af wil van de crisisnoodopvanglocaties. Bijvoorbeeld zoals het paviljoen in Avenhorn, met daarin 200 asielzoekers. Die verhuist mogelijk in november naar de gemeente Medemblik. Maar het Rijk ziet liever langdurige en duurzame opvanglocaties. 

Of dat in West-Friesland überhaupt haalbaar is, gezien de grotere verwachte toestroom, is nog maar de vraag. “Het standpunt van het Rijk staat onder druk. Voor een gemeente is het eenvoudiger en sneller om medewerking te verlenen aan een crisisnoodopvang. Gesprekken over de vraag of er wel of niet nog een keer zo’n opvang komt in West-Friesland, zijn nu gaande.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405