West-Friesland in het zonnetje gezet op Natuurwerkdag

3 november 2021 08:23
natuurwerkdag
Bron: Aangeleverd

De jaarlijkse Natuurwerkdag staat dit keer in het teken van biodiversiteit. “Alle klussen die je kunt doen dragen hier wel aan bij,” meent Peter Mol. “De natuur heeft onderhoud nodig om de soorten rijkdom te behouden. Maar het beheer was jarenlang op goedkope kosten gericht, klepelen en alles laten liggen.”

“Als je dat doet profiteren alleen maar een paar snelle groeiers zoals brandnetels, bramen en bereklauwen,” vertelt Peter Mol “Als je de bermen niet te vaak maait en het maaisel weg haalt, krijg je veel meer soorten planten. Daar profiteren heel veel insecten van zoals de bij waar het heel slecht mee gaat.”

Jubileum in Venhuizen en Bovenkarspel

Er zijn in Noord-Holland twee locaties die alle twintig edities van de Natuurwerkdag hebben meegedaan. Een daarvan is het Padlandbos. De opening van de Natuurwerkdag zal daar plaatsvinden. Er kunnen allerlei beheeractiviteiten worden gedaan zoals het afruimen van maaisel.

Ook het ecoproject in het Streekbos bij Bovenkarspel heeft een jubileum, namelijk het 25-jarig bestaan. Er wordt een variëteit aan klussen aangeboden. “Je kunt zowel zagen als maaisel afruimen of een van de poelen schoonmaken.” Het Bospark in Hoogkarspel is een van de locaties die dit jaar voor het eerst meedoet.

Veel animo in West-Friesland

Peter Mol begrijpt wel waar de jaarlijkse hoge animo voor de natuurwerkdag in West-Friesland vandaan komt:”Je bent in de natuur, je leert er een hoop van, je beweegt en je ziet dieren of paddenstoelen die je misschien nog nooit gezien hebt.”

In West-Friesland vinden de meeste activiteiten op zaterdag 6 november plaats. Via Natuurwerkdag.nl kunnen de verschillende klussen bekeken worden en kan men zich opgeven.

Uitzending – 30 oktober 2021

West-Friesland wordt tijdens de Natuurwerkdag in het zonnetje gezet. Beluister het interview met Peter Mol.

West-Friesland in het zonnetje gezet op Natuurwerkdag

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405