West-Friesland leert hoe om te gaan met dementie: de GOED-methode in de praktijk

6 april 2023 10:29
Dementie - foto aangeleverd door Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland
Bron: Aangeleverd door Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland

Bijna 250.000 mensen in Nederland hebben dementie. Geschat wordt dat vanaf 2040 een half miljoen Nederlanders de ziekte zal treffen. Volgens Wilco Coers komt dit vooral door de vergrijzing. Hij verzorgt trainingen, in onder andere West-Friesland, op het gebied van dementievriendelijkheid.

“Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak”, vertelt Coers. “Van bepaalde vormen van dementie die samenhangen met hart- en vaatziekten kun je werken aan verlaging van de bloeddruk en de gezondheid van de hart- en bloedvaten. Ook is bekend dat lichaamsbeweging en sociale contacten de achteruitgang vertragen. Maar hoe deze ziekte te voorkomen is nog geen duidelijk beeld van.”

Dementie valt te herkennen aan vergeetachtigheid. “Het is normaal om dingen te vergeten. Het grote verschil is dat het bij dementie ook niet meer terugkomt.” Ook taalproblemen zoals een woordvindingstoornis is een kenmerk. “Eenvoudige activiteiten zoals boodschappen doen of aankleden lukken niet meer”, vertelt Coers. “Mensen met dementie hebben daarnaast nogal eens last van achterdochtigheid. Dat vinden niet allen zij vervelend, maar ook de familie.”

Wilco Coers leert als trainer mensen hoe dementie te herkennen en hulp te bieden, bijvoorbeeld op straat of in de winkel. “Er wonen zoveel mensen met dementie thuis, dat de kans groot is dat je iemand tegenkomt. Door degene gerust te stellen, oogcontact te maken, mee te denken en een duidelijk dank je wel kun je degene helpen.” Deze GOED-methode wordt uitgelegd tijdens de trainingen die regelmatig in West-Friesland plaatsvinden.

Uitzending – 18 maart 2023

GOED methode helpt dementie herkennen en hulp te bieden

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405