De Westfriese Bibliotheken: zes vestigingen open en een online programma

24 mei 2020 16:34
Westfriese Bibliotheken

Zes vestigingen van de Westfriese Bibliotheken openen woensdag de deuren weer. Maar ook de bezorgbieb blijft actief. En er is voor de komende weken een online programma samengesteld.

“We zijn natuurlijk al een poosje dicht vanwege corona en dat vinden we verschrikkelijk. We missen ontzettend het contact met de bezoekers. Het is stil in de bibliotheek en daar houden we tegenwoordig niet meer van,” vertelt Paula Orme in gesprek WEEFF Radio. Ze begint met goed nieuws voor de bezoekers:”Woensdagmiddag gaan we weer zes vestigingen openen. Het zal wel anders zijn dan men gewend is.”

Westfriese Bibliotheken veranderen in een 1.5 meter bibliotheek

Op de website wordt alles uitgelegd over de 1.5 meter bibliotheek. “Er mogen minder mensen naar binnen en we zijn alleen open om boeken te lenen en terug te brengen,” vertelt Paula.

Met de bezorgbieb werden de afgelopen tijd wel boeken aan huis gebracht. Zodat de mensen konden blijven lezen. De bezorgbieb blijft actief in de dorpen waar de bibliotheek nog niet open gaat. Ook mensen die niet mobiel zijn of verkoudheidsklachten hebben kunnen hier gebruik van blijven maken. Vooralsnog kan er van het bibliotheekbezoek nog geen gezinsuitje worden gemaakt. Dus als je geen oppas voor de kinderen hebt kun je ook van de bezorgbieb gebruik blijven maken.

Schrijvers lezen voor

Schrijvers kunnen ook niet naar de bibliotheek komen. Daarom zijn er nu drie programma’s waarmee een online ontmoeting tussen lezers en schrijvers tot stand kan komen. Zo zal volgende week elke dag om 10.00 een schrijver live voorlezen. Na afloop kunnen lezers vragen stellen aan de schrijvers. Na aanmelding via porme@westfriesebibliotheken.nl ontvangt men hiervan het websiteadres.

De deelnemende schrijvers zijn Hanna Bervoets, Splinter Chabot, Lieve Joris, Natascha van Weezel en Franca Treur.

Online interviews met schrijvers

Op donderdagavond om 19.30 is er de mogelijkheid om online interviews bij te wonen van schrijvers. Aanstaande donderdagavond is dat Paulien Cornelisse. Ook onder meer Splinter Chabot en Eva Vriend komen hierbij aan bod. Alex Boogers beet op 21 mei het spits af. Dit interview is na aanmelding terug te zien.

Aanmelden voor de interviews verloopt via Probiblio.

Westfriese Bibliotheken starten een online leesclub

“We willen ook de lezers zelf weer in contact met elkaar brengen,” vertelt Paula Orme. Via een online leesclub. “De eerste club zal aanstaande donderdag 28 mei beginnen. We gaan dan het boek ‘Alles Wat Er Was’ van Hanna Bervoets bespreken. Dit boek is zeven jaar geleden geschreven. Maar het heeft heel veel raakvlakken met deze coronatijd.”

“Het boek gaat over acht mensen die van de autoriteiten in een schoolgebouw moeten verblijven. Ze mogen nergens meer naar toe. Ook weten ze niet voor hoe lang. In de Facebook groep zullen we met regelmaat een vraag delen over het boek waar mensen op kunnen reageren.”

Pittige vragen

Na dit boek zal onder andere ook het debuut ‘Concept M’ van Aafke Romeijn aan bod komen. “Ook dit heeft heel erg te maken met de onderwerpen waar we nu aan denken bij corona,” licht Paula het boek toe. “Het wordt dus een stevige leesclub. Het zijn pittige vragen die we gaan stellen. Maar we zijn ook aan het vooruitkijken naar juli en augustus om dan weer een wat luchtigere leesclub online te starten.”

Uitzending – 23 mei 2020

Paula Orme vertelt over de online activiteiten van de Westfriese Bibliotheken.

Westfriese Bibliotheken biedt online activiteiten aan

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844