Westfriese gemeenten springen nog niet in de bres voor toestroom vluchtelingen

29 augustus 2021 06:00

De Westfriese gemeenten schieten niet gelijk het kabinet te hulp, nadat afgelopen week de noodklok werd geluid voor de opvang van asielzoekers. De gemeenten zeggen geen concrete plannen te hebben. Medemblik en Hoorn willen de oproep wel serieus bespreken binnen hun college. 

In een brief hebben ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Broekers-Knol (asielzaken) een dringende oproep gedaan aan gemeenten en provincies om hulp te bieden bij het vergroten van de opvangcapaciteit voor asielzoekers en het (tijdelijk) huisvesten van vergunninghouders.

De ministers geven aan dat de toestroom van vluchtelingen toeneemt en dat door de opheffing van de reisbeperkingen steeds meer mensen hun heil zoeken in Nederland. Het gaat hier met name om mensen uit landen als Afghanistan, Libanon, Belarus en Turkije.

Verzoek bespreken

Na een rondvraag van WEEFF/NH Nieuws geeft een merendeel van de Westfriese gemeenten aan het verzoek van de ministers te bekijken, maar er verder nog niets over te kunnen zeggen of er op vooruit te kunnen lopen. Hoorn en Medemblik geven aan het verzoek serieus te bespreken binnen het college.

De gemeente Koggenland geeft aan er niet mee bezig te zijn. “Mogelijkheden als kleine gemeente zijn relatief beperkt. Dat betekent niet dat we er niet voor open staan, maar op dit moment speelt dat nog niet”, aldus woordvoerder Esther Koning. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405