West-Friese sportkantines presteren 300% beter dan landelijk met NIX18

23 september 2021 08:15
NIX18 voorlichting met theater

Barpersoneel en vrijwilligers in sportkantines vinden het soms lastig de leeftijdsgrens voor alcohol te handhaven. Dit blijkt uit onderzoek. Een positieve uitzondering hierop is de regio Noord-Holland-Noord.

“In het onderzoek gaan 17- en 18-jarigen als mystery shopper naar sportverenigingen om te proberen alcohol te kopen,” vertelt Esther Burger. Landelijk gezien kunnen minderjarigen in 75% van de gevallen toch aan alcohol komen in een sportkantine. “Dat was jaren geleden ook in onze regio het geval. We zijn toen gaan investeren in adviesgesprekken met sportverenigingen. Mede daardoor ligt de handhaving van NIX18 nu juist op 75%.” Precies het tegenovergestelde dus van het landelijke beeld.

Brede ondersteuning

De adviesgesprekken zijn een vorm van ondersteuning die nog steeds aan sportverenigingen wordt geboden. “We kunnen barvrijwilligers ook trainen. Hoe zeg je nee tegen iemand onder de achttien. Dat is soms best lastig. Bijvoorbeeld als het iemand uit het eigen sportteam is,” aldus Esther Burger. Zelf hebben de verenigingen aangegeven behoefte te hebben aan uitingen die de NIX18 boodschap verkondigen en die in de kantine kunnen worden opgehangen. Zo’n toolkit is nu te bestellen  via www.nix18voorprofs.nl.

Voorlichting aan ouders met theater

Voorlichtingsavonden voor ouders in de sportkantine behoort ook tot de mogelijkheden. “Door corona zijn we overgestapt op online avonden en dit blijkt heel goed aan te slaan,” vertelt Esther Burger. Vandaag wordt de avond samen met theatergroep Playback ingevuld. Zij spelen verschillende scenes tussen ouders en pubers en zullen daarover in dialoog gaan met de kijkers. De ouderavond is gratis en duurt van 19.30 uur tot 21:00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden via interventiesgezondheid@ggdhn.nl.

Uitzending – 22 september 2021

West-Friese sportkantines presteren 300% beter dan landelijk met NIX18. beluister het interview met Esther Burger.

West-Friese sportkantines presteren 300% beter dan landelijk met NIX18

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844